Η 58η ετήσια Συνδιάσκεψη Ασφάλειας στο Μόναχο, δεν ήταν σαν τα προηγούμενα. Όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ουκρανία και στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγετών, αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και εκεί είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση με την Kamala Harris, Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Οι δυο τους συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, για τις οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία αλλά και για ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.

Η Kamala Harris είχε στην ατζέντα της συναντήσεις με την Ursula von der Leyen, επικεφαλής της Κομισιόν, τον Γερμανό Πρωθυπουργό Olaf Scholz και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κι αυτός πια την αίσθηση πως η εισβολή της Ρωσίας είναι αναπόφευκτη, αλλά ελπίζει πως τα διπλωματικά κανάλια θα μπορέσουν να αποτρέψουν τον όλεθρο, έστω την ύστατη στιγμή.

Εκτός από το θέμα της Ουκρανίας, Kamala Harris και Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσαν όλα τα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως «Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους».

Τρομακτική δήλωση Boris Johnson – «Η Ρωσία ετοιμάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει γίνει από το 1945»

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Harris, η Ελλάδα θα φέρει τις επόμενες εβδομάδες προς κύρωση στη Βουλή την αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία καθιστά την Ελλάδα το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την Αλεξανδρούπολη να είναι ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για την Αμερική και να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών για επενδύσεις, ενώ το ίδιο ισχύει για λιμάνια και λοιπές υποδομές της χώρας. Αυτή η κύρωση της συμφωνίας θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου, καθώς τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Joe Biden.

Στις συνομιλίες με την Kamala Harris υπήρξε χώρος και για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας σε ενεργειακό επίπεδο. «Υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ανατολική Μεσογείο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύντομα η Αθήνα θα αποκτήσει ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, όπως είχε συμφωνηθεί και στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah Al-Sisi πριν λίγο καιρό στις Βρυξέλλες.

Τέλος, Kamala Harris και Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν και για τους τουρκικές προκλήσεις εν τη απουσία του Erdogan από τη Συνδιάσκεψη. Η Τουρκία βρίσκεται σε δυσμενή θέση ως προς τις ΗΠΑ και φαίνεται να έχει ξεφύγει από το δυτικό άρμα. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Harris για την κλιμακούμενη ένταση και τις διαρκείς αναφορές της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και της εξήγησε πως με αυτή τη στάση η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και οι γείτονες δεν θα γίνουν δεκτοί στους ευρωπαϊκούς κύκλους.