Η Ρωσία μπορεί να επιστρατεύσει όσους στρατιώτες θέλει για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τι θα τους κάνει, όμως; Δεν προλαβαίνει να τους εκπαιδεύσει όπως πρέπει, σε μία εισβολή που τρέχει ήδη, με χιλιάδες ήδη εξουθενωμένους στρατιώτες που πολεμούν για μήνες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινάει επιχείρηση μερικής επιστράτευσης, όπου καλεί τους Ρώσους πολίτες να λάβουν και εκείνοι μέρος στην εισβολή. Ο Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ανακοίνωσε ότι η χώρα θα χρειαστεί έως και 300,000 στρατιώτες.

Ωστόσο, όσοι νέοι Ρώσοι στρατιώτες ενσωματωθούν στα πεδία των μαχών, ξέρουν ότι το πιο πιθανόν για εκείνους είναι να είναι οι επόμενες παράπλευρες απώλειες του πολέμου.

Δυτικοί αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει τεράστιες απώλειες σε αυτήν την πολεμική εκστρατεία, με μερικές μονάδες της να έχουν αποδεκατιστεί έως και στο 90% τους. Δεν είναι μόνο τανκς, πύραυλοι και drones που έχουν χαθεί αλλά και πολλές και πολύτιμες ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν αρνείται ακόμη να αποκαλέσει πόλεμο την κατάσταση στην Ουκρανία και επιμένει να αναφέρεται σε αυτήν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Έτσι, οι Ρώσοι στρατιώτες που καλούνται να δώσουν την ζωή τους για να βρεθούν στις πρώτες γραμμές της μάχες, δεν ξέρουν καν για ποιον λόγο καλούνται να θυσιαστούν.

Σε αντίθεση με τους Ουκρανούς, οι οποίοι μάχονται για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. 

Οι ηγέτες της Δύσης δεν είδαν θετικά, ούτε καν απειλητικά την κίνηση αυτή του Ρώσου Προέδρου. Συγκεκριμένα, ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis χαρακτήρισε αυτή του την πράξη ως «απελπισίας».

Ωστόσο, ακόμη και εάν ο Πούτιν είχε τον χρόνο, τα πυρομαχικά και αλλά και το κίνητρο για να φέρει 300,000 στρατιώτες στην μάχη, πάλι δεν θα ήταν αρκετό για να περιμένει θετικά αποτελέσματα από τον πόλεμο αυτόν.