Η Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών για εργασιακές περικοπές, με την μετάλλαξη Όμικρον να είναι σε έξαρση και τους νοσούντες να τίθενται σε απομόνωση.

Οι χώρες θέτουν ξανά σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο Παρίσι, προσπαθώντας να κρατήσουν υπό έλεγχο την μετάδοση και να προστατεύσουν τα νοσοκομεία. Επιπλέον, ανανεώνουν τα μέτρα καραντίνας σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το ρίσκο μολύνσεων. Τέλος, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελαφρύνουν τις συνέπειες στις ήδη γεμάτες δομές υγείας αλλά και στην οικονομία.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως μειώνει τις ημέρες καραντίνας από δέκα στις πέντε για τους νοσούντες.

Η χώρα μας κινείται σε παρόμοια γραμμή με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης της Πανδημίας, το οποίο επίσης ανακοίνωσε πενθήμερη καραντίνα για όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό αλλά είναι ασυμπτωματικοί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη, μείωσε τις ημέρες καραντίνας στις εφτά για τους νοσούντες ενώ η Ιρλανδία έλαβε τα ίδια ακριβώς μέτρα. Η Ιταλία, ακύρωσε τελείως την ολική καραντίνα, ορίζοντας πως όποιος νοσεί αλλά είναι εμβολιασμένος, μπορεί να έρθει σε επαφή με τους κοντινούς του.

Ο μαζικός εμβολιασμός έχει βοηθήσει αρκετά στην εξάπλωση και την σοβαρότητα της πανδημίας. Ωστόσο με την μετάλλαξη Όμικρον να αποδεικνύεται ακόμα πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες εκδοχές του ιού, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί προχωράμε σε μικρότερες περιόδους καραντίνας και αν θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέταρτο κύμα.

Νέα χρονιά, νέα μέτρα: Στο επίκεντρο ξανά η εστίαση – «Μπλόκο» εξετάζεται για τους ανεμβολίαστους και σε εξωτερικούς χώρους

Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα διαρκεί η μόλυνση;

Η απάντηση εξαρτάται από το αν είναι κάποιος εμβολιασμένος.

Μία πρόσφατη αμερικανική μελέτη ανέλυσε το διάστημα κατά το οποίο νοσεί ο μέσος άνθρωπος.  Διαπίστωσαν πως όσοι ήταν εμβολιασμένοι, νόσησαν κατά μέσο όρο 5.5 ημέρες, ενώ οι μη εμβολιασμένοι 7.5 ημέρες.

Παρόλα αυτά, η μελέτη έκανε δοκιμές στην μετάλλαξη Άλφα και Δέλτα, καθώς διεξήχθη πριν ξεσπάσει η μετάλλαξη Omicron. Όταν το Κέντρο Προστασίας της Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την εφταήμερη καραντίνα για τους νοσούντες, ανέφερε πως η κίνηση αυτή βασίζεται στις δικές τους αναλύσεις που προτείνουν εφταήμερη απομόνωση μαζί με δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ. Πιστεύουν πως τα συγκεκριμένα μέτρα, παρέχουν την ίδια προστασία όσο η δεκαήμερη καραντίνα, χωρίς το μοριακό τεστ.

Εντομεταξύ, η Ελλάδα εξέτασε κάποια αρχικά δεδομένα τα οποία δείχνουν πως η Omicron φαίνεται να είναι μόνο πιο ήπια αλλά να κρατάει και λιγότερο, επιτρέποντας την μικρότερη περίοδο καραντίνας.

Όμικρον

Υπό ποιες συνθήκες γίνεται άρση της καραντίνας; 

Κάθε χώρα το αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πως η ιδανική συνθήκη άρσης της καραντίνας είναι στις εφτά ημέρες και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι έχει διεξαχθεί μοριακό τεστ και έχει βγει αρνητικό την έκτη ή έβδομη ημέρα.

Η χώρα μας από την άλλη, ακολουθεί την αμερικανική γραμμή με τον κανόνα 5+5: πέντε μέρες διαμονή στο σπίτι σε καραντίνα και άλλες πέντε μέρες φορώντας μάσκα αν τα συμπτώματα έχουν φύγει.

Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες δεν συμφωνούν με την μείωση στις ημέρες απομόνωσης χωρίς να διεξαχθεί πρώτα μοριακό τεστ στον νοσούντα. «Με το να μην συμπεριλαμβάνεις υποχρεωτικό μοριακό τεστ, θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι μολυσμένοι άνθρωποι που θα μεταδίδουν μέσα από τον χώρο εργασίας τον ιό, δυσχεραίνοντας την κατάσταση στο υγειονομικό σύστημα και ίσως και στην οικονομία», έγραψε σε σχετικό tweet ο Saad Omer, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Yale.

Εντομεταξύ, κάποιες χώρες έχουν ακυρώσει τελείως τα μέτρα καραντίνας για τα κοντινά πρόσωπα του νοσούντος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία που προχωρούν σε διεξαγωγή τεστ και απομόνωση, υπό προϋποθέσεις μόνο αν κάποιος βγει θετικός στο ιό.

Γιατί οι χώρες βάζουν νέα μέτρα σε ισχύ; 

Με τις μολύνσεις ανά την Ευρώπη να εκτοξεύονται την τελευταία εβδομάδα, τα κράτη-μέλη ψάχνουν τρόπους να διατηρήσουν ομαλή την βασική λειτουργία των νοσοκομείων και των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ περιορίζουν την μετάδοση του ιού.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 100.000 περιστατικά από τις 22 Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα 189.846 την περασμένη Παρασκευή. Στο Λονδίνο, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των αστικών τρένων εξαιτίας της απουσίας προσωπικού που είχε νοσήσει. Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση με περικοπές υπαλλήλων και αύξηση ασθενών με COVID-19.

Τέλος, στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας δήλωσε πως τα νοσοκομεία ήταν ήδη γεμάτα με ασθενείς της μετάλλαξης Δέλτα, όταν η Όμικρονέκανε την εμφάνιση της. Η χώρα μας, αντιμετωπίζει ρεκόρ μολύνσεων, με την Όμικρον να επικρατεί στο 60% των περιπτώσεων.

Πηγή: Politico