Ο Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να γυρίσει την ταινία του με τίτλο Bugonia στην Ακρόπολη, την τελευταία της σκηνή για την ακρίβεια, όμως το ελληνικό κράτος, ο αρμόδιος φορέας για την αδειοδότηση πιο συγκεκριμένα, του είπε «Όχι», θεωρώντας πως αυτό που θέλει να κάνει ο Λάνθιμος δεν συνάδει με τη σημασία του χώρου.

Για να μην χάσουμε τη μπάλα άλλη μια φορά ας εξηγήσουμε τι είναι και τι συμβολίζει η Ακρόπολη της Αθήνας: Η Ακρόπολη της Αθήνας, ως μνημείο, είναι καταχωρημένη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987, λόγω της σπουδαιότητας που έχει για την παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό. Αποτελεί επίσης ένα από τα πιο επισκέψιμα και μελετημένα μνημεία του κόσμου, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Δεν είναι μόνο ένας αρχαιολογικός χώρος, αλλά και ένα σύμβολο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, τέχνης και πολιτικής. Η σχέση της με τη Δημοκρατία, την τέχνη και την επιστήμη της αρχαίας Ελλάδας τη καθιστά μοναδική. Η Ακρόπολη έχει αναδειχθεί σε εμβληματικό σημείο της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συνεχίζει να εμπνέει γενιές ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Αφού ξεκαθαρίσαμε τι είναι η Ακρόπολη να υπενθυμίσουμε ότι «φύλακας» της Ακρόπολης είναι το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Ο ρόλος του ΚΑΣ – που αρκετές φορές είναι «κολλημένο» σε καθωσπρεπισμούς – είναι η προστασία των αρχαιοτήτων, η αναστήλωση μνημείων, η ανάδειξη και διαχείριση αρχαιολογικών θέσεων, η κατασκευή και διαχείριση των μουσείων, η εποπτεία των ανασκαφών των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ξένων αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων, όπως και ερευνητικών κέντρων που σχετίζονται με την αρχαιολογία. Τα μέλη που απαρτίζουν το ΚΑΣ «προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της τέχνης και της αρχαιολογικής έρευνας».

Ο Λάνθιμος είδε το ΚΑΣ να του αρνείται για γύρισμα στην Ακρόπολη

Ο Γιώργος Λάνθιμος είχε εκφράσει την επιθυμία να γυρίσει τις τελευταίες, ανατρεπτικές σκηνές της νέας του ταινίας «Bugonia» στην Ακρόπολη, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια. Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του χθες (Τρίτη 1/4), ήταν ομόφωνα αρνητική απέναντι στο αίτημα του βραβευμένου σκηνοθέτη, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει άλλον χώρο για τα γυρίσματα.

Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας που σκηνοθετεί ο Λάνθιμος, η «Either Or Productions» είχε υποβάλει αίτημα στο αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη χορήγηση άδειας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν γυρίσματα στον Ιερό Βράχο στις 10 Απριλίου. Στο αίτημά τους, ανέφεραν ότι για την προετοιμασία και την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, θα απαιτούνταν η δέσμευση του αρχαιολογικού χώρου για συνολικά τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες Τα μέλη του ΚΑΣ δεν έδωσαν, τελικώς, την άδεια κυρίως για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος αφορά το περιεχόμενο της σκηνής. Η σκηνή απεικονίζει δεκάδες νεκρούς στην Ακρόπολη. Ανάμεσα στα πτώματα κυκλοφορούν δεκάδες εκπαιδευμένες γάτες. Τα μέλη του ΚΑΣ έκριναν ότι η σκηνή δεν συνάδει με τον εμβληματικό χαρακτήρα της Ακρόπολης, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό τους για το έργο του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη.

Ο δεύτερος λόγος, αφορά τον προσωρινό αποκλεισμό του σημείου, που θα γίνονταν τα γυρίσματα, για τους επισκέπτες. Τα μέλη του ΚΑΣ έκριναν ότι η Ακρόπολη δεν θα έπρεπε να μείνει κλειστή για το κοινό για ορισμένες ημέρες από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Θεωρούν ότι η ακύρωση εισιτηρίων – ενέργεια που θα έπρεπε να γίνει αν τελικώς το ΚΑΣ επέτρεπε τα γυρίσματα – θα δημιουργούσε τεράστια αναστάτωση στους επισκέπτες και δη σε όσους έρχονται με τουριστικά γκρουπ, οι οποίοι εκδίδουν εισιτήριο για να επισκεφθούν την Ακρόπολη έως και 6 μήνες πριν την επίσκεψή τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρότειναν στους συντελεστές της ταινίας να επιλέξουν άλλο χώρο για να κάνουν τα γυρίσματα. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παραγωγής έδειξαν κατανόηση, πλην όμως επικαλέσθηκαν τον λιγοστό χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, αφού τα γυρίσματα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα.

Ο Λάνθιμος κάνει ριμέικ μιας ασιατικής επιτυχίας του 2003

Το «Bugonia» είναι μια ακόμα ταινία όπου ο Λάνθιμος συνεργάζεται με την Έμμα Στόουν και τον Τζέσι Πλέμονς, σύμφωνα με τον παραγωγό της, Τζέρι Κο, μια διασκευή του κορεάτικου φιλμ «Save the Green Planet» (2003). Η ταινία έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον σεναριογράφο της σειράς «Succession», Γουίλ Τρέισι, και τον παραγωγό Άρι Άστερ.

Όπως εξήγησε ο Τζέρι Κο, η κορεατική εταιρεία παραγωγής CJ Entertainment, που είχε αναλάβει την αρχική ταινία, είχε αρχικά σκοπό να προσεγγίσει το έργο με indie προσανατολισμό. Ωστόσο, μετά την επιτυχία των «Παρασίτων» στα Όσκαρ το 2020, οι προοπτικές άλλαξαν δραματικά. Ο Κο δήλωσε πως στην αρχή πίστευαν ότι η ιδέα της ταινίας ήταν μπροστά από την εποχή της και ότι ίσως μπορούσαν να δημιουργήσουν μια indie ταινία, αλλά, καθώς εξερευνούσαν τις δυνατότητες στο Χόλιγουντ, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν πολλοί κρυφοί θαυμαστές της αρχικής ταινίας.

Η ιστορία του “Save the Green Planet!” ακολουθεί έναν νεαρό συνωμοσιολόγο – μελισσοκόμο, που πιστεύει ότι ο πρώην αφεντικός του και πρόεδρος μιας πολυεθνικής είναι εξωγήινος και προσπαθεί να τον απαγάγει για να σταματήσει την επικείμενη εισβολή. Στην εκδοχή του Λάνθιμου, ο χαρακτήρας αυτός θα είναι γυναικείου φύλου, με την Έμμα Στόουν να αναλαμβάνει το ρόλο. Ο Κο επισήμανε ότι η παραγωγή στοχεύει να τιμήσει το όραμα του σκηνοθέτη Τζανγκ Τζουν-γουάν από το 2003.

Στην εκδοχή του Λάνθιμου, οι πρωταγωνιστές θα είναι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι είναι εμμονικοί με τις θεωρίες συνωμοσίας και απαγάγουν την ισχυρή διευθύνουσα σύμβουλο μιας μεγάλης εταιρείας, πιστεύοντας ότι είναι εξωγήινη με αποστολή την καταστροφή του πλανήτη.

Η ταινία χαρακτηρίζεται ως μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με εκκεντρικά στοιχεία, ρομαντική κομεντί και στιγμές αστυνομικού θρίλερ – ένα απαιτητικό μείγμα, το οποίο όμως ο Λάνθιμος έχει αποδείξει πως χειρίζεται άριστα.

Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στην Αγγλία και τη Νέα Υόρκη, ενώ η Αθήνα και η Ακρόπολη ήταν αρχικά προγραμματισμένα ως το ιδανικό σκηνικό για το ανατρεπτικό φινάλε. Ωστόσο, μετά την απόρριψη του αιτήματος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ο Γιώργος Λάνθιμος και οι συνεργάτες του θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα αρχικά τους σχέδια.

Η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί το φιλμ είναι ο Νοέμβριος του 2025 και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν τι σκαρφίστηκε αυτή τη φορά ο διεθνής μας Yorgos!

Το Χόλιγουντ στην Ακρόπολη

Ο Βράχος της Ακρόπολης πάντα ασκούσε μεγάλη έλξη στους ανθρώπους της τέχνης. Κάποιοι από αυτούς είχαν την ευκαιρία να αποτυπωθούν στο κινηματογραφικό φιλμ, με φόντο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ άλλοι περιορίστηκαν σε φωτογραφίες – συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο σπουδαίος φωτογράφος Εντουαρντ Στάιχεν, ο οποίος το 1921 απαθανάτισε την θρυλική Αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν στην Ακρόπολη. Εκεί, τράβηξε και μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της καριέρας του, αυτή που δείχνει τη θετή κόρη της Ντάνκαν, Τερέζα, να χορεύει σαν αρχαία νύμφη σε μία πόζα που έγινε γνωστή ως «Ανεμος Φωτιάς».

Ωστόσο, οι πιο λαμπεροί επισκέπτες του Ιερού Βράχου έφτασαν στην Αθήνα κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Το 1955, η σπουδαία Γκρέτα Γκάρμπο, αποβιβάστηκε από τη θαλαμηγό του Ωνάση και επισκέφθηκε την Ακρόπολη, ενώ το 1956, η εντυπωσιακή Σοφία Λόρεν, κατά την παραμονή της στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι», βρέθηκε επίσης στον Ιερό Βράχο. Την ίδια χρονιά, ο Γκάρι Κούπερ πόζαρε μπροστά από τον Παρθενώνα με την οικογένειά του.

Αργότερα, το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας, μαζί με τη σύζυγό του, επισκέφθηκε την Ακρόπολη και φωτογραφήθηκε με φόντο τους δωρικούς κίονες, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1965, ο Μάρλον Μπράντο, με κομψό καρό κασκόλ και παρέα τον φίλο του Ζιλ Ντασσέν, πέρασε και εκείνος από τα Προπύλαια.

Στα πιο σύγχρονα χρόνια, η Τζένιφερ Λόπεζ φωτογραφήθηκε το 2008 στην Ακρόπολη, φορώντας φορέματα με έντονες αρχαιοελληνικές επιρροές. Αν και η ποπ σταρ είχε μαζί της μόνο τους φωτογράφους και τους στυλίστες της, ο σκηνοθέτης Χοσεΐν Αμινί μετέφερε ολόκληρο κινηματογραφικό συνεργείο στην Ακρόπολη το 2014, για τα γυρίσματα μιας σκηνής από την ταινία «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», βασισμένη στο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ. Στην ταινία, οι χαρακτήρες των Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ και Όσκαρ Αϊζακ συναντιούνται στην Αθήνα, όπου ξεκινά η δράση ενός αγωνιώδους θρίλερ.

Το πιο ατμοσφαιρικό κινηματογραφικό γύρισμα στην Ακρόπολη πραγματοποιήθηκε το 2018, όταν οι Φλόρενς Πιου και Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ έκαναν μια νυχτερινή ρομαντική βόλτα στην «Μικρή Τυμπανίστρια» του BBC, με τον φωτισμένο Παρθενώνα να λάμπει στο βάθος, προσφέροντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Και για κερασάκι στην τούρτα σας έχουμε αυτό (χωρίς να το σχολιάσουμε):

Φαίνεται ότι το ΚΑΣ κάτι δεν έκανε καλά με την απόφαση που πήρε για τον Γιώργο Λάνθιμο.