Πριν λίγες ημέρες διαβάζαμε και σας μεταφέραμε δημοσίευμα του εξωτερικού που αποτύπωνε μια οικονομική ευμάρεια στην Ιρλανδία, ώστε η χώρα που το 2010 ήταν στα PIGS, να είναι τώρα καβάλα στ’ άλογο. Βιαστήκαμε όμως να πούμε πως σε σχέση με την Ελλάδα έχει κάνει άλμα προόδου, γιατί, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η χώρα μας βρίσκεται κι αυτή σε καλή κατάσταση με περίσσευμα χρημάτων, σε βαθμό που η εφημερίδα προτρέπει συνετή χρήση κι αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού.

Μπορεί εμείς να αναρωτιόμαστε πως γίνεται για να καλύψουμε βασικές ανάγκες, να φτάνει 20 του μήνα και να μας έχουν μείνει 20-30 ευρώ μέχρι να ξαναπληρωθούμε, μπορεί να παίρνουμε 200 γραμμάρια φέτα και να είναι σα να φάγαμε πλήρες γεύμα σε σουβλατζίδικο το 2018, μπορεί να βλέπουμε πιθανό να κοιμόμαστε σε κούτες στο εγγύς μέλλον στην Αθήνα, αλλά οι Γερμανοί βλέπουν περίσσευμα χρημάτων.

Πού είναι αυτά τα ρημάδια; Τι τα κάνεις βρε Ελλάδα μας, μας τα κρύβεις; Είσαι εξηνταβελόνα; Τα έχεις χώσει κάτω από το στρώμα; Ή τα έχεις βάλει σε κανένα θησαυροφυλάκιο μη τυχόν και στα πειράξουμε βρε κούκλα μας;

Ελλάδα πλούσια, Έλληνες φτωχοί: Πώς εξηγείται;

Υπάρχει εξήγηση που μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο, να έχει δηλαδή μια χώρα, η Ελλάδα εν προκειμένω, περίσσευμα χρημάτων και την ίδια στιγμή οι τσέπες να αδειάζουν και η ακρίβεια να μας γονατίζει.

«Η Ελλάδα πρέπει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της για το 2025, επειδή έχει διαθέσιμα περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, κι αυτό συμβαίνει επειδή τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα της Handelsblatt, που έχει ακόμα πιο ντελούλου δεδομένα, όπως τα μεταφράζει και τα επικοινωνεί το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε πρόσφατα τα προκαταρκτικά στοιχεία του προϋπολογισμού για τους 10 μήνες του τρέχοντος έτους. Πολλοί από τους ομολόγους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να ζηλεύουν τα στοιχεία: Μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Οκτωβρίου η Ελλάδα δημιούργησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός είχε προβλέψει έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού, το οποίο δεν περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση του χρέους, έκλεισε με πλεόνασμα 13,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών ανέμενε πρωτογενές πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ. Η λιτή διαχείριση του προϋπολογισμού συνέβαλε επίσης σε αυτό το αποτέλεσμα: Ο Χατζηδάκης δαπάνησε 4,8 δισ. ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα στο δεκάμηνο.

Για το σύνολο του έτους, το υπουργείο Οικονομικών της Αθήνας αναμένει φορολογικά έσοδα ύψους 68 δισ. ευρώ αντί των αρχικά προβλεπόμενων 66,2 δισ. ευρώ. Το επόμενο έτος το ποσό αναμένεται να ανέλθει στα 70 δισ. ευρώ.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να προβλέπει στην τελευταία φθινοπωρινή έκθεσή της δημοσιονομικό έλλειμμα 0,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το επόμενο έτος, κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα αναμένουν τώρα έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή ακόμη και ένα μικρό πλεόνασμα».

Με απλά λογάκια, αν ένα κράτος ταράζει στη φορολογία τους πολίτες, όχι αυτούς που τα έχουν με τη σέσουλα, αλλά αυτούς που παίρνουν από 5.000 ευρώ και κάτω, είναι εύλογο να γεμίζει τα ταμεία του με χρήμα.

Και δεν τελειώνει εδώ η φαρσοκωμωδία που ζούμε, έχουμε και την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα που θα φτάσει ως το 2,3% το 2026, τοποθετώντας την πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε που θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,9%!

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το πλεόνασμα επειδή μείωσε πολύ τη φοροδιαφυγή – από τα 6 δισ. ευρώ κενό στον ΦΠΑ το 2017, πήγε στα 3,2 δισ. το 2021 – και έχει στόχο το τωρινό 15% του ΦΠΑ που αγνοείται, να το κάνει 9% το 2026. Παράλληλα, οι απανωτές ιδιωτικοποιήσεις, έχουν φέρει ρευστό στο ταμείο, με το 2024 να είναι χρονιά-ρεκόρ με 5,8 δισ. ευρώ.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θέλει να αποπληρώσει τα διμερή δάνεια από τους εταίρους του ευρώ, συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για δάνεια από το πρώτο πακέτο βοήθειας που συγκροτήθηκε το 2010, τα οποία δεν είναι απαιτητά πριν από το 2026 έως το 2028, όπως είχε προγραμματιστεί.

Το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει άλλα 5 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα στο συνέδριο «New Era of Greek Banking», που διοργάνωσε το Bloomberg στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό θα μειώσει τον λόγο του χρέους της Ελλάδας στο 146,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Αυτό θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους το 2010.

Εμείς τα διαβάζουμε όλα τα παραπάνω και ψαχνόμαστε, αναρωτιόμαστε μήπως είμαστε τελικά πολύ σπάταλοι, μήπως δεν υπάρχει ακρίβεια και είναι μια ψευδαίσθηση. Μήπως είμαστε εμείς οι τρελοί;