Περιεχόμενα
Οι πισίνες των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ενδέχεται να γεμίσουν με θαλασσινό νερό αυτό το καλοκαίρι, καθώς η χώρα διαθέτει άφθονο από αυτό. Η κίνηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της συζήτησης για νέα νομοθεσία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ξηρασίας από την λειψυδρία.
Η πρόταση προβλέπει την εφαρμογή κανονισμών για την εγκατάσταση αγωγών, οι οποίοι θα επιτρέπουν την άντληση θαλασσινού νερού μέσα και έξω από τις πισίνες των παράκτιων ξενοδοχείων.
Σκοπός είναι η εξοικονόμηση πόσιμου νερού, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για άλλες αστικές ανάγκες σε περιοχές που πλήττονται από ελλείψεις.
«Αυτή η (νομοθεσία) ρυθμίζει το πλαίσιο για την άντληση θαλασσινού νερού και τη διοχέτευσή του σε πισίνες», δήλωσε η Έλενα Ράπτη, υφυπουργός Τουρισμού, σε επιτροπή του κοινοβουλίου.
«Η έμφαση, φυσικά, δίνεται στη διατήρηση των υδάτινων πόρων».
Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται εξοικονόμηση νερού;
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα υποφέρει από έντονη ξηρασία και αυτό προκαλεί λειψυδρία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ετήσια βροχόπτωση έχει μειωθεί κατά περίπου 12% μεταξύ 1971 και 2020, σε σύγκριση με την περίοδο 1901-1970.
Οι συνθήκες ξηρασίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, χωρίς να φαίνεται προοπτική βελτίωσης, και η αναμενόμενη τουριστική περίοδος αναμένεται να αυξήσει την πίεση στους υδάτινους πόρους – ιδιαίτερα στις περιοχές των νησιών, που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Οι Κυκλάδες και η Κρήτη πλήττονται ιδιαίτερα, με το ένα πέμπτο της βροχόπτωσης να έχει χαθεί.
Πέρυσι, η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 33 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα έσοδα να φτάνουν τα 28,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τουρίστες βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδηλώσεων κατά του υπερτουρισμού το 2024, με Έλληνες εργαζόμενους να αναφέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους φτάνουν στα όρια της αντοχής τους. Επιπλέον, η κλιματική κρίση καθιστά το υπάρχον τουριστικό μοντέλο της χώρας ολοένα και πιο μη βιώσιμο.
Η κυβέρνηση δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση να επανεξετάσει την κατεύθυνση του τουριστικού τομέα. Όσον αφορά τις πισίνες, τα ξενοδοχεία δεν θα υποχρεωθούν να τις γεμίσουν με θαλασσινό νερό, αλλά οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα διευκολύνουν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, εφόσον επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση νερού.
Γιατί ορισμένοι είναι αντίθετοι με το σχέδιο εξοικονόμησης νερού;
Το σχέδιο για τη διατήρηση του νερού για να λυθεί το πρόβλημα με τη λειψυδρία αντιμετωπίζει κριτική από όσους ανησυχούν για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα απόβλητα που ενδέχεται να επιστρέψουν στη θάλασσα.
Η πρόταση δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας για τα απόβλητα, παρόλο που οι πισίνες με θαλασσινό νερό απαιτούν χημική απολύμανση. Το χλώριο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την απολύμανση των πισινών, είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια ζώα. Τα αλμυρά νερά με χλώριο μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα, επηρεάζοντας τα επίπεδα αλατότητας, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές.
Επιπλέον, η πρόταση δεν διασφαλίζει ότι τα λύματα δεν θα καταλήξουν τελικά στη θάλασσα. Η κατασκευή αγωγών ενδέχεται να προκαλέσει επίσης ζημιές στον βυθό της θάλασσας.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος των πισινών στους κρίσιμους πόρους είναι υπερβολικός, με μελέτες να δείχνουν ότι στα νησιά όπως η Μύκονος και η Πάρος, οι πισίνες καταναλώνουν μόλις 6% του διαθέσιμου νερού.
*Πηγή: Euronews