Ένας 53χρονος πρώην λιμενικός και ένας 72χρονος συνταξιούχος αρχαιολόγος φέρονται να συντόνιζαν το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας το οποίο εξαρθρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Οργανωμένο Έγκλημα της ΑΔ Κρήτης.

Μιλάμε σαφώς για την υπόθεση την οποία ανέδειξε την περασμένη Τρίτη (18/4) το intronews.gr και αφορά τον αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό, με σπάνια κομμάτια της υστερομινωικής περιόδου.

Μαζί με τους προαναφερθέντες συνελήφθησαν ένας 39χρονος επιχειρηματίας ο οποίος φέρεται να είχε το γενικό πρόσταγμα, ένας 46χρονος και ένας 69χρονος Ιταλός με τον διερμηνέα του. Ο αλλοδαπός είχε εκφράσει το ενδιαφέρον ν’ αγοράσει αυτά τα σπάνια κομμάτια που κοστολογούνται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ!

Η οργανωμένη επιχείρηση με την συμμετοχή αστυνομικών της ΕΚΑΜ Κρήτης, του Τ.Α.Ε. και της ΟΠΚΕ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή του Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, όπου δραστηριοποιείται ο 39χρονος που φέρεται ως «εγκέφαλος» στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Τόσο ο συγκεκριμένος, όσο και ο 72χρονος και ο 46χρονος, είχαν τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ οι Αρχές είχαν έγκριση για συνακρόαση στις επικοινωνίες τους με τους υποψήφιους αγοραστές, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι δραστηριοποιούνταν από το 2020 στην παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα τρία μέλη του που δεν εντοπίστηκαν και αναζητούνται. Οι Αρχές κινήθηκαν μετά από μήνες παρακολουθήσεων, καθώς η άφιξη του 69χρονου Ιταλού στο Ηράκλειο σηματοδοτούσε την πώληση των αντικειμένων.

Κατά τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών, την επιχείρηση του 39χρονου και τον αποθηκευτικό χώρο της, κατασχέθηκαν συνολικά επτά κιβωτιόσχημες λάρνακες που προέρχονται από ταφικούς χώρους της Υστερομινωικής περιόδου (1400-1300 π.Χ.) και έχουν οστά στο εσωτερικό τους, ενώ δύο από αυτές φέρουν αετοματικά καλύμματα, καθώς και 88 αγγεία της Υστερομινωικής περιόδου και της λίθινης εποχής.

Διαβάστε επίσης: Συμμορία ετοιμαζόταν να πουλήσει θησαυρό της εποχής του Μίνωα!

Photo credits: Evrokinissi, ΕΛ.ΑΣ.