– Σε κατάσταση πολιορκίας μπαίνει σιγά σιγά το Κίεβο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στραρτού, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έχει αποκλειστεί και από τα δυτικά πλέον, με το αεροδρόμιο Hostomel να έχει καταληφθεί. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Igor Konashenkov, δήλωσε ότι έχουν σκοτώσει 200 Ουκρανούς στρατιώτες, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ουκρανική πλευρά. Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή μαζεύει στρατό στο Κίεβο, με στρατιωτικά οχήματα να μπαίνουν στην πόλη για να την υπερασπιστούν όταν φτάσει εκεί ο ρώσικος στρατός, αναφέρει το Reuters.

– Μετά τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες από την Ε.Ε. και τον Biden απέναντι σε τράπεζες της Ρωσίας και ολιγάρχες του πλούτου, ήρθε η ώρα του Vladimir Putin και του Sergei Lavrov. Οι περιουσίες του Ρώσου Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών που βρίσκονται εκτός Ρωσίας, θα «παγώσουν», σύμφωνα με τους Financial Times. Οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ θα επικυρώσουν το νέο πακέτο κυρώσεων το απόγευμα της Παρασκευής, μαζί με τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Προς το παρόν ο Putin και ο Lavrov δεν θα είναι σε καθεστώς απαγόρευσης ταξιδιού στην Ένωση, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει η ελπίδα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα επέλθει η διπλωματική λύση.

– Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Petro Poroshenkο, που για κάποια χρόνια ετύγχανε της εμπιστοσύνης του Putin, είναι κι αυτός σε θέση μάχης μαζί με τους οπλισμένους πολίτες και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Poroshenko εξήγησε πως ο Putin δεν κάνει πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά «κήρυξε πόλεμο σε όλο τον κόσμο. Είναι απλά τρελός. Είναι απλά κακός και ήρθε στην Ουκρανία για να σκοτώσει τους πολίτες της».

Ο Poroshenko είναι επικεφαλής ενός τάγματος που βρίσκεται 2-3 χιλιόμετρα από το μέτωπο όπου μάχονται οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς στα σύνορα του Κιέβου. Όπως και ο Zelensky, ο Poroshenko ζητά από τη Δύση να επιβάλλει άμεσα αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT και να μπλοκάρει πλοία και αεροπλάνα της Ρωσίας από ευρωπαϊκά και νατοϊκά λιμάνια και αεροδρόμια.

«Είναι σημαντικό για εμάς να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, ότι είμαστε όλοι μαζί. Άσχετα με το πόσους στρατιώτες σκοτώσει, πόσους πυραύλους έχει, πόσα πυρηνικά διαθέτει, εμείς οι Ουκρανοί είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι με ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό μέλλον».

– Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον Ρώσο πρέσβη στο Βατικανό, στην Πρεσβεία της Ρωσίας, και του εξέφρασε της ανησυχίες του για την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπου του Βατικανού, Matteo Bruni, η συνάντηση τους κράτησε μιάμιση ώρα και πρόκειται για μια συνάντηση που δεν συνηθίζεται και ξεφεύγει από τα πρωτόκολλα.

– Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου Hostomel κοντά στο Κίεβο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκλεισαν την πόλη Chernihiv στην Ουκρανία.

– Ο δήμαρχος του Κιέβου λέει ότι η ουκρανική πρωτεύουσα έχει εισέλθει σε «μια αμυντική φάση», αναφέρει το Reuters.

– Η FIA ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε τη Ρωσία από το δικαίωμα να διοργανώσει το Grand Prix της Formula 1 για την ερχόμενη σεζόν. Σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο οργανισμός ανέφερε ότι «είναι αδύνατο να διεξαχθεί το Ρωσικό Grand Prix υπό τις παρούσες συνθήκες». «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 της FIA επισκέπτεται χώρες σε όλο τον κόσμο με ένα θετικό όραμα να ενώσει τους ανθρώπους, φέρνοντας τα έθνη κοντά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με θλίψη και σοκ και ελπίζουμε για μια γρήγορη και ειρηνική επίλυση της παρούσας κατάστασης. Το απόγευμα της Πέμπτης η Formula 1, η FIA και οι ομάδες συζήτησαν τη θέση του αθλήματος μας και το συμπέρασμα είναι, συμπεριλαμβανομένης της άποψης όλων των σχετικών φορέων, ότι είναι αδύνατο να διεξαχθεί το Ρωσικό  Grand Prix υπό τις παρούσες συνθήκες».

– Ο Volodymyr Zelenskyy απευθύνθηκε ξανά προς τον Putin λέγοντας πως «γίνονται μάχες σε όλη την Ουκρανία, ας διαπραγματευτούμε για να σταματήσουν οι θάνατοι». Ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και δυναμικά για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, κατηγορώντας δε τους δυτικούς συμμάχους για πολιτικοποίηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς το Κίεβο.

«Η Ευρώπη έχει αρκετή δύναμη για να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα», είπε ο Zelenskyy, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι πρέπει να μπει η απαγόρευση εισόδου των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την αποκοπή της Μόσχας από τη Swift έως και το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

– Ο Putin σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Ο Jinping εξέφρασε τη στήριξή του Ρωσία για προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής λύσης μέσω του διαλόγου.

– Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δήλωσαν ότι «ανησυχούν» για την πιθανότητα απωλειών αμάχων στην Ουκρανία, αναφέρει ο Akhtar Makoii του Guardian. Οι νέοι κυβερνήτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι δεν έχουν αναγνωριστεί από καμία χώρα, ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν το πρόβλημα με «διάλογο και ειρηνικά μέσα». Εκατοντάδες Αφγανοί απομακρύνθηκαν στην Ουκρανία μετά την πτώση της χώρας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο.

Δεν είναι τρολ: Οι Ταλιμπάν εκφράζουν ανησυχία για τις απώλειες πολιτών στην Ουκρανία

– Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy κάλεσε τον Vladimir Putin να διαπραγματευτούν για να σταματήσει η εισβολή, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ria Novosti. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι η Ευρώπη μπορεί ακόμα να σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας αν ενεργήσει γρήγορα.

– Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε σήμερα το πρωί την πρεσβευτή της από το Κίεβο καθώς και το εναπομείναν διπλωματικό προσωπικό της, όπως και περίπου 100 Ισπανούς πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, λόγω της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

– Νωρίτερα, σε ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov, απορρίφθηκαν οι δηλώσεις Zelenskyy περί καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του, με τον Lavrov να δηλώνει πως η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

– Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις κατέστρεψαν 20 ρωσικά άρματα μάχης στην πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία. Η πληροφορία έχει τροφοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επαλήθευση.

– Τα καύσιμα, τα χρήματα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται σε περιοχές της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να διαφύγουν στο εξωτερικό, δήλωσαν οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

– Η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως ζήτησε η Ουκρανία , λόγω ρήτρας διεθνούς συμφωνίας που επιτρέπει στα πλοία να επιστρέψουν στην έδρα τους, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Αναμφίβολα, η Τουρκία θέλει να κερδίσει χρόνο.

– Ο δήμαρχος στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, προέτρεψε τους κατοίκους να κατευθυνθούν σε σταθμούς του μετρό, καταφύγια και υπόγεια. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη νωρίτερα, είπε ένας μάρτυρας στο Reuters, καθώς αναφέρθηκαν πυραυλικές επιθέσεις και προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

https://twitter.com/Caucasuswar/status/1497099622938034186?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497099622938034186%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1215796%2Fpolemos-stin-oukrania-live-update-oles-oi-exelixeis%2F

– Να παραμείνουν στα σπίτια τους οι πολίτες προτρέπουν οι αρχές στο Κιέβο, για να αποφύγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Obolon, στα βόρεια του κέντρου της πόλης. Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για πυροβολισμούς και εκρήξεις στο Κίεβο.

– Στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Μόσχα ετοιμάζει ένα δικό της πακέτο κυρώσεων ως αντίποινα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την πρόεδρο της ρωσικής Ανω Βουλής, Valentina Matviyenko. Η ίδια βρισκόταν στο ακροατήριο του Putin, όταν ζητούσε τη γνώμη από τους Ρώσους αξιωματούχους να πουν την γνώμη τους σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο λαϊκών δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, προοίμιο της μαζικής ρωσικής εισβολής στην χώρα.

– Πυρά ακούγονται αυτή την ώρα κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά του Κιέβου, μεταδίδει το ΑΡ. Οι Ρώσοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην πρωτεύουσα, ενώ το υπουργείο Άμυνας ζητάει από τους πολίτες να πάρουν τα όπλα.

– Μαίνονται οι μάχες, πολύ κοντά πια στο Κιέβο. Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια. Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014. Σύμφωνα με ανακοίνωση ετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί εντός 48 ωρών.

– Ο Volodymyr Zelenskyy βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Δύση και την Ευρώπη και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να τιμωρηθεί παραδειγματικά για την εισβολή. «Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

– Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Σε νεότερη ανακοίνωσή της η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με την διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας τη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή. Οι συνθήκες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν μεταβληθεί, διευκρινίζει η ουκρανική υπηρεσία.

– Η Ρωσία περιορίζει τη χρήση του εναέριου χώρου της για όλες τις βρετανικές πτήσεις, αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο Ria Novosti. Η έκθεση έρχεται μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρωσίας Aeroflot θα απαγορευθεί από τον βρετανικό εναέριο χώρο στο πλαίσιο ενός σαρωτικού πακέτου κυρώσεων, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

– Επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία υπόσχεται ο Boris Johnson. Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Zelenskyy ότι ο κόσμος είναι ενωμένος απέναντι στη φρίκη που δημιουργεί ο Putin και δεσμεύθηκε να χορηγήσει επιπλέον υποστήριξη, τις προσεχείς ημέρες.

– Η Ουκρανία προτρέπει τους πολίτες να αντισταθούν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται στο Κίεβο. Με αυτή την ανάρτηση το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καλεί τους κατοίκους να ετοιμάζουν βόμβες μολότοφ για να πετάξουν στους Ρώσους.

– Η Ρωσία θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 118 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπλήρωσε.

– Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων για έξοδο από την Ουκρανία, με προορισμό την Ουγγαρία και την Πολωνία. Αναμονή ως και 15 ώρες αναφέρει ο Peter Beaumont του Guardian στο Lviv. Ωστόσο, μία από τις συνέπειες της χθεσινής γενικής επιστράτευσης που εξέδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Voldomyr Zelenskiy είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν επιτρέπεται να φύγουν, με πολλούς να αφήνουν τις οικογένειές τους στα σύνορα.

– Μάχες μαίνονται σήμερα το πρωί σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπλοκές σημειώνονται 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας

– Διαδηλώσεις για την εισβολή της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκαν χθες, στους δρόμους έχουν βγει στη Μαδρίτη, στο Σίδνεϊ και τη Νέα Υόρκη, όπως γράφει ο Guardian.

– Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy επιβεβαίωσε αναφορές για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ομιλία του προς τον λαό, νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, καθώς βρισκόμαστε στη δεύτερη μέρα της ρωσικής εισβολής. Δύο κτίρια κάηκαν στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και ένα συνοριακό φυλάκιο στα νοτιοανατολικά χτυπήθηκε από πύραυλο, με θύματα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, δήλωσε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει και να απειλήσει» την ουκρανική πρωτεύουσα.

– Η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χωρίς να επικαλείται πηγές.

– Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας , Hanna Malyar, δήλωσε πως στρατός της Ρωσίας κατέλαβε δύο αυτοκίνητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλάξαν τη στολή και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου. Ο Ουκρανός αντιστράτηγος Valerii Zaluzhniy φάνηκε να επιβεβαιώνει τις αναφορές σε μια δήλωση στον ιστότοπο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

– Η Ουκρανία αναμένει μια επίθεση ρωσικών τανκς στην πρωτεύουσά της, το Κίεβο, αργότερα την Παρασκευή, η οποία θα μπορούσε να γίνει η πιο δύσκολη μέρα στον πόλεμο, δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

H Ουκρανία αναμένει επίθεση ρωσικών τανκς στην πρωτεύουσά της, το Κίεβο, αργότερα σήμερα. Προβλέπεται να είναι η πιο δύσκολη μέρα του πολέμου, δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο Anton Herashchenko επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας συμφώνησε με την εκτίμηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εισέλθουν σήμερα σε περιοχές λίγο έξω από το Κίεβο. Πρόσθεσε επίσης ότι οι μονάδες του ουκρανικού στρατού υπερασπίζονται τις θέσεις τους σε τέσσερα μέτωπα, παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερες. Ένας ουκρανικός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Chernihiv.

– Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε αργά την Πέμπτη, πως σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τουλάχιστον 137 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και 316 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύσε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Zelenskyy δήλωσε πως άλλα κράτη «φοβούνται» να υποστηρίξουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Έχοντας ήδη επέλθει η κούραση, ο Zelensky πρόσθεσε:

«Ποιος είναι έτοιμος να εγγυηθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ; Ειλικρινά, όλοι φοβούνται. Ρώτησα όλους τους εταίρους αν είναι μαζί μας. Είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι για να συμμαχήσουμε μαζί τους. Όσες συζητήσεις κι αν είχα με ξένους ηγέτες, άκουσα μερικά πράγματα. Το πρώτο, ότι μας υποστηρίζουν. Είμαι ευγνώμων σε κάθε κράτος που μας βοηθάει συγκεκριμένα, όχι μόνο στα λόγια. Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο, έχουμε μείνει μόνοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Ειλικρινά, δεν βλέπω κανέναν».

«Σήμερα ρώτησα ευθέως τους 27 ηγέτες της Ευρώπης άν η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ. Όλοι φοβούνται, κανείς δεν απαντά. Κι εμείς δεν φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε τίποτα», πρόσθεσε ο Zelenskyy.

– Η Ιαπωνία σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές ημιαγωγών στη Ρωσία ως μέρος κυρώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Fumio Kishida, το πρωί της Παρασκευής. Θα παγώσει επίσης τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων ατόμων και ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία και θα σταματήσει την έκδοση βίζας σε μεμονωμένα άτομα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Telegraph (@telegraph)

– Δημοσιογράφος στη ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ρώτησε τον οικονομικό σύμβουλο του Biden, Daleep Singh, αν οι κυρώσεις στη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία ήταν «εντελώς εκτός τραπεζιού». «Τα μέτρα μας δεν σχεδιάστηκαν για να διαταράξουν με κανέναν τρόπο την τρέχουσα ροή ενέργειας προς τη Ρωσία στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις στην τεχνολογία θα διαταράξουν την ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύξει ενεργειακή βιομηχανία μακροπρόθεσμα.

– Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau καταδίκασε σήμερα την «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε 62 ρωσικές οντότητες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και της «ελίτ» της χώρας. Μαζί με συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς επέβαλε τον πρώτο γύρο οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.. Επίσης ανέπτυξε 460 στρατιωτικά μέλη στην αποστολή του ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Ευρώπη. Ενώ ο Trudeau είπε την Πέμπτη ότι ο Καναδάς θα απαντούσε «σθεναρά» στην επιθετικότητα της Ρωσίας, δεν δήλωσε αν εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων απευθείας στην Ουκρανία. Ο Καναδάς έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Ουκρανών μεταναστών στον κόσμο. Στην ίδια ενημέρωση, η υπουργός Εξωτερικών Chrystia Freeland, η οποία είναι Ουκρανοκαναδή, μίλησε για τη διασπορά.«Στη δική μου ουκρανο-καναδική κοινότητα, επιτρέψτε μου να πω το εξής: τώρα είναι η ώρα να είμαστε δυνατοί καθώς υποστηρίζουμε τους φίλους και την οικογένειά μας στην Ουκρανία», είπε, πριν μιλήσει στα ουκρανικά.

– Μετά από μια μάχη στα υψηλά ραδιενεργά εδάφη της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκεί όπου ένας πυρηνικός αντιδραστήρας έλιωσε το 1986.

– Ο Πρόεδρος Biden δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν τις ελίτ της Ρωσίας, τις κορυφαίες τράπεζες και τις εξαγωγές τεχνολογίας. Είπε ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν θα πολεμήσει στην Ουκρανία, αλλά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

– Τουλάχιστον 137 Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος Zelensky. Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί και πως η Ουκρανία είχε καταστρέψει αρκετά ρωσικά αεροσκάφη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν περισσότερους από 70 στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων 11 αεροδρομίων, ενός ελικοπτέρου και τεσσάρων drones.

– Χιλιάδες Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή και εκατοντάδες συνελήφθησαν, σύμφωνα με μια ομάδα που καταγράφει τις συλλήψεις. Ο Putin, μιλώντας σε επιχειρηματίες μια μέρα που το ρωσικό χρηματιστήριο έχασε το ένα τρίτο της αξίας του, υπερασπίστηκε την επίθεσή του στην Ουκρανία ως «αναγκαίο μέτρο».