Από τη συνάντηση του Emmanuel Macron με τον Vladimir Putin, για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, τα social media στάθηκαν περισσότερο στην απόσταση των δύο, με το Reuters να λύνει μάλιστα το μύστηριο. Οι δύο πρόεδροι έκατσαν αρκετά μακριά για να συνομιλήσουν για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο Macron φαίνεται πως «σνόμπαρε» ρωσικό τεστ κορωνοϊού, γι’αυτό και ο Putin έκατσε 6 μέτρα μακριά. Πολλοί διπλωμάτες έσπευσαν να σχολιάσουν πως ο Ρώσος πρόεδρος ενδεχομένως να ήθελε να στείλει ένα διπλωματικό μήνυμα.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές του από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, αναφέρει σε δημοσίευμά του πως η άρνηση του Emmanuel Macron να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ ήταν ο λόγος για τον οποίον ο Vladimir Putin έκατσε τόσα μέτρα μακριά από εκείνον στη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Το δίλημμα που ετέθη στον Macron

Όμως, οι δύο πηγές, που γνωρίζουν το υγειονομικό πρωτόκολλο του επικεφαλής του γαλλικού κράτους, είπαν στο Reuters ότι δόθηκε στον Macron μια επιλογή: Είτε να αποδεχθεί ένα τεστ PCR στο οποίο θα τον υπέβαλαν οι ρωσικές Αρχές και θα του επιτρεπόταν να κάτσει κοντά στον Putin είτε, σε περίπτωση άρνησής του, θα έπρεπε να τηρήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμαινε όχι χειραψίες και… ένα μακρύ τραπέζι. Όμως, δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε να αποκτήσουν πρόσβαση στο DNA του προέδρου» είπε στο Reuters μία από τις πηγές, αναφερόμενη στις ανησυχίες ασφαλείας εάν ο Γάλλος πρόεδρος υποβαλλόταν σε τεστ από Ρώσους γιατρούς.

Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δεν έχει απαντήσει προς το παρόν σε ένα μήνυμα του Reuters για να σχολιάσει σχετικά.

Η δεύτερη πηγή στο περιβάλλον του Γάλλου ηγέτη επιβεβαίωσε ότι ο Macron αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό PCR τεστ. Η πηγή είπε ότι αντ’ αυτού ο Γάλλος πρόεδρος υποβλήθηκε σε ένα γαλλικό PCR τεστ πριν από την αναχώρησή του και ένα τεστ αντιγόνου έγινε από τον ίδιο τον γιατρό του, μόλις έφθασε στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι μάς είπαν ότι ο Putin πρέπει να παραμείνει σε μια αυστηρή υγειονομική φούσκα», εξήγησε η δεύτερη πηγή.

Σήμερα, τρεις ημέρες μετά την εν λόγω, ο Ρώσος ηγέτης υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Καζακστάν, Kassym-Jomart Tokayev. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψίες και κάθισαν ο ένας κοντά στον άλλον, ενώ χωρίζονταν από ένα μικρό τραπεζάκι.