Η κορύφωση του θείου δράματος είναι τη Μ. Πέμπτη με τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού και ένα από τα έθιμα που κυριαρχούν για το Πάσχα είναι να βάψουμε κόκκινα αυγά, όμως πόσοι γνωρίζουμε γιατί επικράτησε αυτό το έθιμο;
Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά την M. Πέμπτη
Παραδοσιακά, τα αυγά βάφονται πάντα Μεγάλη Πέμπτη, για να τιμήσουμε τη Σταύρωση του Ιησού. Επισημαίνεται ότι το απόγευμα της ημέρας έχει τελεστεί ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής, η Ακολουθία των Παθών.
Παλιά, μάλιστα, στα σπιτικά έβαφαν τα αυγά αργά τη νύχτα και ήταν πάντα κόκκινα, εξ ου και η ονομασία της μέρας ήταν και Κοκκινοπέφτη. Μόνο εάν μια οικογένεια είχε πένθος, δεν έβαφε αυγά. Σε αυτή την περίπτωση, καλούνταν να τους προσφέρουν μερικά αυγά οι γείτονες ή οι συγγενείς τους, τα οποία στη συνέχεια οι πεθούντες τοποθετούσαν στο μνήμα του νεκρού, μαζί με λουλούδια.
Μια ακόμα σχετική παράδοση, που λάμβανε χώρα παλαιότερα σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήταν το κρέμασμα των κόκκινων πανιών, που οι άνθρωποι κρεμούσαν από τα παράθυρά τους μετά το βάψιμο των αυγών. Τα πανιά έμεναν εκεί για 40 ημέρες, με σκοπό να προστατεύσουν το σπίτι και τους κατοίκους του από το κακό μάτι.
Σήμερα, τα κόκκινα αυγά δεν βάφονται πάντα στο σπίτι, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την ευκολία των έτοιμων, αγοραστών βαμμένων αυγών. Πλέον, βαφές αλλά και βαμμένα αυγά πωλούνται σε διάφορα χρώματα πέραν του κλασσικού κόκκινου, όπως είναι το κίτρινο, το πράσινο και το γαλάζιο.
Photo credits: Shutterstock