Περιεχόμενα
Μετά τη συνάντηση του Emmanuel Macron με τον Vladimir Putin, για την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα και την ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως ο Ρώσος ομόλογος του δεν θα κλιμάκωνε περαιτέρω την κρίση προσθέτοντας ωστόσο ότι για να λυθεί η κρίση θα χρειαστεί χρόνος, ίσως και μήνες.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Putin είπε επίσης πως δεν θα υπάρξει ρωσική «μόνιμη στρατιωτική βάση» ή «ανάπτυξη» στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία είχε στείλει μεγάλη στρατιωτική δύναμη για ασκήσεις που πρόκειται να αρχίσουν σύντομα. Ο Dmitry Peskov είπε πως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Λευκορωσία μετά τις ασκήσεις ήταν εξαρχής το σχέδιο.
Τα σχόλια του Macron στο πλαίσιο επίσκεψης στο Κίεβο έγιναν αφού το Κρεμλίνο διέψευσε αναφορές πως ο ίδιος και ο Putin κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως «στην παρούσα κατάσταση η Μόσχα και το Παρίσι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνίες».
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνάντηση, στη συνέχεια, με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, εν μέσω των αυξανόμενων φόβων περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες – στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσουν και τους 150.000 – ωστόσο επιμένει πως δεν σχεδιάζει να επιτεθεί.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο θέλει εγγυήσεις από τη Δύση πως το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί ως μέλη του την Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, πως θα σταματήσει τις αναπτύξεις οπλικών συστημάτων εκεί και ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την ανατολική Ευρώπη- απαιτήσεις που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν ως απαράδεκτες.
Πολωνία: Έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία
Πρόθυμοι Putin και Zelensky να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ
Και οι δύο επιβεβαίωσαν στον Macron πως είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, με σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η ειρηνευτική συμφωνία του 2015 είναι «η μόνη οδός που επιτρέπει την ειρήνη και την εύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης».
Την ίδια στιγμή, ηγέτες της Δύσης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιδοθεί σε πολλαπλούς γύρους διπλωματικών προσπαθειών, ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση των εντάσεων και αποτροπή μιας εισβολής. Συνομιλίες υψηλού επιπέδου έχουν λάβει χώρα με φόντο στρατιωτικές ασκήσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία. Την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε πως έξι μεγάλα αποβατικά μετέβαιναν από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις.
Από πλευράς του ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία επιζητά χειροπιαστά βήματα από τον Putin που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει στα αλήθεια αποκλιμάκωση και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.
«Είναι πάντα καλό να είναι τα πράγματα ανοιχτά, αν είναι αλήθεια και όχι παιχνίδι, μα στα σοβαρά και κατανοώντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος» είπε ο Zelensky. «Δεν εμπιστεύομαι τα λόγια, πιστεύω ότι κάθε πολιτικός μπορεί να επιδείξει διαφάνεια προβαίνοντας σε χειροπιαστά βήματα» πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι αναμένει «στο προσεχές μέλλον» να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη πιστεύει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, εντός της χρονιάς, και πιστεύει ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Κιέβου, σύμφωνα με μια μελέτη της οποίας οι συντάκτες αναφέρουν ότι η κρίση θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι βλέπουν την ασφάλειά τους.
«Τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα, αδύναμα και χωρίς καμία βοήθεια για την Ουκρανία, αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ενωμένοι: συμφωνούν ότι ο Vladimir Putin μπορεί να επιδιώξει στρατιωτική δράση και ότι η Ευρώπη, μαζί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mark Leonard, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση σε επτά χώρες, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ.
Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν, επίσης, πως η έρευνα έδειξε ότι «δεν υπάρχει πλέον πολλή αλήθεια στο κλισέ ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν έναν πόλεμο αδιανόητο και την μια ειρήνη δεδομένη. Για την ακρίβεια αντιλαμβάνονται τον κόσμο τους σαν να βρίσκεται σε προπολεμική και όχι μεταπολεμική κατάσταση».
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη στα τέλη Ιανουαρίου, έδειξε ότι οι πλειοψηφίες σε έξι από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευαν ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2022, με εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης γενικά οι πιο πεπεισμένοι.
Συγκεκριμένα, η Φινλανδία (44%) ήταν ελαφρώς πιο χαμηλά συγκριτικά με το 51% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και την Ιταλία, το 52% στη Γερμανία, το 55% στη Σουηδία, το 64% στη Ρουμανία και το 73% των ερωτηθέντων στην Πολωνία, που δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια ρωσική εισβολή είναι πιθανή.
Στη Φινλανδία, το 56% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι η ΕΕ θα ήταν σε καλή θέση για να βοηθήσει την Ουκρανία και το 59% πίστευε ότι θα το έκανε το ΝΑΤΟ. Κατά τα άλλα, τα στοιχεία ήταν: 53% και 55% για τη Γαλλία. 47% και 50% για τη Γερμανία. 64% και 67% για την Ιταλία. 80% και 79% για την Πολωνία. 57% και 63% για τη Ρουμανία. και 61% και 64% για τη Σουηδία.
Ευρωπαϊκή Ένωση – Ουάσινγκτον σημειώσατε 1
Σύμφωνα με την μελέτη, στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονταν περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών της Ε.Ε., αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε κάθε χώρα –που ξεπερνούν το 60% στην Πολωνία, τη Σουηδία, την Ιταλία και τη Ρουμανία– απάντησαν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ. Σε δύο χώρες, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στο ΝΑΤΟ.
Η εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον ήταν σημαντικά χαμηλότερη, με τους περισσότερους ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εκτός της Πολωνίας και της Ρουμανίας να λένε ότι εμπιστεύονται τη Γερμανία περισσότερο από τις ΗΠΑ. Ακόμη και στην Πολωνία, το ΝΑΤΟ (75%) και η ΕΕ (67%) θεωρήθηκαν πιο αξιόπιστα από τις ΗΠΑ.