Περιεχόμενα
Με το ίδιο νόμισμα θέλει να απαντήσει η Ευρώπη στον Putin, ο Emmanuel Macron και ζητά να γίνει πιο ανεξάρτητη και να διασφαλίσει ότι έχει το απόθεμα ενέργειας που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να πάει κατά μέτωπον σε επίπεδο κυρώσεων προς τη Ρωσία. Στο έκτακτο διάγγελμά του, ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι εποχές των πολεμικών συρράξεων στην Ευρώπη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ζητάει ανοιχτά σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα αντιποίνων προς τον Putin
Τρεις εβδομάδες πριν, ο Macron καθόταν σε ένα τραπέζι 6 μέτρων με τον Putin και ήλπιζε πως είχε καταφέρει να του βγάλει από το μυαλό οποιαδήποτε σκέψη για εισβολή. «Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό», είχε πει λίγο μετά.
Σε μια 14λεπτή ομιλία του προς το γαλλικό έθνος, ο Emmanuel Macron προειδοποίησε για ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων και γι΄αυτό σκοπεύει να προτείνει ένα σχέδιο επενδύσεων που θα κάνουν την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη στο ρωσικό φυσικό αέριο και πιο αυτάρκη σε δικούς της πόρους. Παράλληλα, θα φέρει στο τραπέζι προβλήματα που υπάρχουν στην άμυνα και στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων.
«Δε μπορούμε πια να βασιζόμαστε σε άλλους για να μας ταΐσουν, για να μας φροντίσουν, για να μας ενημερώσουν, για να μας χρηματοδοτήσουν. Δε μπορούμε να εξαρτώμαστε από άλλους για να μας προστατεύουν σε στεριά και θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα, στον αέρα, στο διάστημα ή στον κυβερνοχώρο. Με αυτό το σκεπτικό, η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα.
Vladimir Putin: Η ανάλυση που αποκαλύπτει κάτι σατανικό για το σχέδιο του στην Ουκρανία
«Πρέπει να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις»
Ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει πλέον στα βιβλία της Ιστορίας ή στα σχολικά βιβλία. Είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας. Η Δημοκρατία δεν είναι πια ένα αναμφισβήτητο πολιτικό σύστημα. Αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας. Η ελευθερία μας, η ελευθερία των παιδιών μας δεν είναι πια δεδομένη. Με αυτή τη βάναυση επάνοδο της τραγωδίας στην Ιστορία, πρέπει να απαντήσουμε με ιστορικές αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος Putin επέλεξε μόνος του τον πόλεμο, με έναν σκόπιμο τρόπο και αθετόντας δεσμεύσεις που έκανε στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ με τη Δύση από τη μία πλευρά και τη Ρωσία στην άλλη. Δεν υπάρχουν στρατεύματα ή νατοϊκές βάσεις στην Ουκρανία. Αυτά είναι ψεύδη. Η Ρωσία δεν είναι η αμυνόμενη, αλλά αυτή που επιτίθεται.
Αυτός ο πόλεμος είναι πολύ λιγότερο αυτό που η αβάσιμη προπαγάνδα θέλει να πιστέψετε, μια μάχη δηλαδή κατά του ναζισμού. Αυτό είναι ψέμα. Μια προσβολή προς την ιστορία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προς τη μνήμη των γηραιότερων που πάλεψαν δίπλα δίπλα κατά των Ναζί. Οι Ρώσοι ηγέτες επιτίθενται στη μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία και επιτίθενται στη μνήμη των εγκλημάτων του Σταλινισμού στη Ρωσία».
Ο Emmanuel Macron έβγαλε έναν από τους πιο άμεσους και αποφασιστικούς λόγους πολιτικών της Δύσης αυτή την εβδομάδα, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του, δεν εκφράστηκε με διπλωματία και κατηγόρησε τον Putin για έναν ιστορικό αναθεωρητισμό της Ευρώπης που θέλει να οδηγήσει τη Δύση στις πιο σκοτεινές ώρες της αυτοκρατορίας, σε εισβολές και εξοντώσεις.
Ο Macron δεσμεύτηκε η Γαλλία να υποδεχτεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες και αποθεώσε τον Volodymyr Zelensky, κάνοντας λόγο για το «πρόσωπο της τιμής, της ελευθερίας και της γενναιότητας».
Lesya Vorotnyk: Η μπαλαρίνα της Όπερας του Κιέβου που «γαζώνει» τους Ρώσους
Ο Macron κερδίζει τους Γάλλους με τη στάση του απέναντι στον Putin
Ας μην ξεχνάμε πως ο Macron έκανε αυτό το διάγγελμα σε μια περίοδο που ξεκινάει ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές του Απριλίου, εκεί όπου η Γαλλία έχει μπροστά της τον κίνδυνο της ανάδυσης της ακροδεξιάς, τόσο με τη Le Pen όσο και με την Valerie Pecresse. Η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με τη Ρωσία και την Ουκρανία, έχει αλλάξει τη θέση του Macron στην εκτίμηση του κοινού και σε τελευταίο poll έχει την ψήφο του 28% για τον πρώτο γύρο, ενώ πίσω του είναι η Le Pen με 17%.
Αυτό προκαλεί εντύπωση γιατί ο Macron προειδοποίησε πως θα ακολουθήσουν εποχές με οικονομική αφαίμαξη και αυξήσεις, αφού ο πόλεμος έχει πλήξει τον πρωτογενή τομέα της Γαλλίας και όλους τους τομείς της οικονομίας που βασίζονται στην εισαγωγή πρώτων υλών ή στην εξαγωγή αγαθών προς τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών, θα έχει συνέπειες στην αγοραστική μας δύναμη. Στο μέλλον, η τιμή του αργού, ο λογαριασμός ρεύματος, το κόστος συγκεκριμένων προϊόντων, είναι πιθανό να πάει ψηλότερα. Απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, έχω έναν και μόνο στόχο: να σας προστατεύσω», τόνισε ο Macron που έχει αναθέσει ήδη στον πρωθυπουργό Jean Castex ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η αύξηση αυτή.