Εμμανουέλ Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν; Λεπέν ή Μακρόν; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Γαλλία τις τελευταίες εν όψει του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών. Σήμερα, θα μεταδοθεί το καθοριστικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίους το οποίο θα βοηθήσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να δείξουν την προτίμησή τους, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Προς το παρόν ο Μακρόν διατηρεί προβάδισμα υπέρ της Λεπέν, ωστόσο τα πάντα μπορούν να ανατραπούν στο τελικό αποτέλεσμα. Το debate μεταξύ των δύο υποψηφίων θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι, σήμερα στις 21:00. 

Οι δύο αντίπαλοι είχαν αναμετρηθεί και στις προηγούμενες εκλογές του 2017, με την ιστορία να είναι γνωστή. Τότε, όμως, είχαν μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά σε μονάδες σε αντίθεση με σήμερα που περισσότερος κόσμος συσπειρώνεται στο πλάι της συντηρητικής Λεπέν.

Το προβάδισμα του Μακρόν σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις αγγίζει έως και τις 12 μονάδες. Εκτός από την ψήφο του κοινού, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, ο 44χρονος έχει και τη στήριξη πολιτικών, προέδρων και πρωθυπουργών της Ευρώπης και όχι μόνο. Ωστόσο, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Politico τον εμφανίζει να επικρατεί με αρκετά μικρότερο ποσόστό. Συγκεκριμένα, του αποδίδει το 54% έναντι 46% της ακροδεξιάς αντιπάλου του.

Ο Μακρόν επικράτησε στις εκλογές του 2017 με το συντριπτικό 66% κι έγινε ο νεότερος Γάλλος πρόεδρος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Βέβαια, τίποτα δεν έχει κριθεί και έχουμε δει πολλές ανατροπές στην πρόσφατη ιστορία. Το αποτέλεσμα μπορεί να καθοριστεί από αναποφάσιστους και απέχοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά από το σημερινό debate.

Το debate αποτελεί «παράδοση» για τις γαλλικές εκλογές από το 1974, καθώς μόνο το 2002 δεν έλαβε χώρα. Η Λεπέν έχει κάνει ένα διάλειμμα από τις προεκλογικές της εμφανίσεις τον τελευταίο καιρό ώστε να εμφανιστεί δυνατή στο debate, με την ελπίδα να φέρει την ανατροπή. Το 2017 έλαβε μόνο το 36 τοις εκατό των ψηφοφόρων.

Σίγουρα δεν βοηθάει την εικόνα της και η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται αυτήν την στιγμή για το κατά πόσον υπεξαίρεσε ή όχι 600.000€.

Σε μία σκοτεινή για την Δημοκρατία στιγμή, η γαλλική ακροδεξιά βρίσκεται αυτήν την στιγμή πιο κοντά από ποτέ στο να βρεθεί στην εξουσία. 

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η μητέρα της πουλάει το σπίτι για να τη σώσει – Τα νέα στοιχεία που τη προδίδουν

Σανγκάη: Στους 17 οι νεκροί από την μετάλλαξη Όμικρον – Είναι οι πραγματικοί αριθμοί;

Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μας ημέρες» – Η Ρωσία ζητά να παραδοθούν μέχρι το μεσημέρι

π