Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου. Αν και δεν έχει εκδοθεί ανακοινωθέν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την είδηση.

Η υγεία της Μαριέττας Γιαννάκου ήταν επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, μετά από πτώση με το αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς είχε αιμάτωμα, ενώ προηγουμένως είχε νοσήσει από κορωνοϊό και είχε νοσηλευτεί σε ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».

Ποια ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου

Γεννήθηκε στο Γεράκι Λακωνίας το 1951 και πέρασε στην Ιατρική Αθηνών, ενώ πήρε ειδίκευση στην ψυχιατρική, καθώς συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Μετά το ‘74 ξεκινά ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα στην ΟΝΝΕΔ, και γνωρίστηκε με τον Κώστα Καραμανλή. Το 1975 ορίζεται Γενική Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, το 1977 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, το 1979 μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και το 1981-1982 Οργανωτική Σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος.

Η πολιτική της ισχύ αναβαθμίζεται αφού το 1984 γίνεται ευρωβουλευτής και το 1989 τίθεται επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1990 ξεκίνησε η κυβερνητική της θητεία, όταν διορίστηκε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέγεται βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας έτσι την κοινοβουλευτική της θητεία.

Μετρά τέσσερις θητείες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με δύο πλήρεις θητείες (1984-89 και 2009-14) και δύο που διεκόπησαν επειδή κλήθηκε να υπηρετήσει σε δημόσιες θέσεις στην Ελλάδα, ως βουλευτής και ως υπουργός.

Ενώ η καριέρα της ακολουθούσε μια εξέχουσα πορεία, η ζωή της άλλαξε το 2008 όταν οδηγήθηκε στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκάλεσε μόλυνση και η υγεία της επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι γιατροί στο «Ερρίκος Ντυνάν» να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της.

Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Παρά τα προβλήματα παρέμεινε ενεργή στην πολιτική. Το 2019 στις βουλευτικές εκλογές ήταν στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 ανέλαβε την Αντιπροεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, πρώτη φορά που Έλληνας βουλευτής αναδεικνύεται στο αξίωμα αυτό.