Η δημοσιογράφος, Marina Ovsyannikova, που διέκοψε τη Δευτέρα το δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να περάσει το μήνυμά της κατά του πολέμου στην Ουκρανία αρνήθηκε την πρόταση που της έκανε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία.

Αν και συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο, αφέθηκε ελεύθερη, «δεν θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα της». Κινδυνεύει να της ασκηθούν ποινικές διώξεις με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών για όσους διαδίδουν «fake news».

«Θα παραμείνουμε στη Ρωσία», δήλωσε αναφερόμενη στην ίδια και τα παιδιά της (έναν 17χρονο γιο και μια 11χρονη κόρη), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Είμαι πατριώτισσα και ο γιος μου ακόμη μεγαλύτερος πατριώτης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φύγουμε, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε πουθενά», τόνισε.

Ο Macron, πάντως, είναι έτοιμος να προσφέρει «προξενική προστασία» στη δημοσιογράφο που αποθεώθηκε για την πράξη της. «Η ζωή μου άλλαξε για πάντα, σιγά σιγά το συνειδητοποιώ. Δεν μπορώ να επιστρέψω στην παλιά μου ζωή.

Είναι ένας πόλεμος εναντίον ενός αδελφού λαού! Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να τον δεχθεί», είπε η 43χρονη που έχει γεννηθεί στην Οδησσό της Ουκρανίας από Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα.

Σε σπίτια φίλων κρύβεται η Ovsyannikova

Η παρέμβασή της ήταν «μια ειρηνική ενέργεια: είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και όλου του κόσμου να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό αυτός ο πόλεμος».

Η Ovsyannikova, που κρύβεται σε σπίτια φίλων της προς το παρόν, είχε εμφανιστεί τη Δευτέρα το βράδυ σε ένα δελτίο ειδήσεων στο Pervy Kanal (1ο Κανάλι) πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται για την κρατική τηλεόραση κατανοούν πολύ καλά τι συμβαίνει. Δεν είναι πεπεισμένοι προπαγανδιστές, συχνά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Δίνουν εσωτερική μάχη μεταξύ της εργασίας τους και του ηθικού του κώδικα.  Όμως οι συνάδελφοι πρέπει να θρέψουν τις οικογένειές τους, γνωρίζουν ότι στο υφιστάμενο πολιτικό κλίμα δεν θα βρουν άλλη δουλειά», διευκρίνισε. Ακόμα, τόνισε ότι πολλοί Ρώσοι δημοσιογράφοι σε κρατικά δίκτυα παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να εκφράσουν στην αντίθεσή τους στην ακραία λογοκρισία.