Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, ένα τμήμα της οποίας δημοσίευσε η Mediapart, αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Marine Le Pen έκαναν κατάχρηση κονδυλίων της Ε.Ε για εθνικούς κομματικούς σκοπούς. Κατηγορεί την Le Pen και πολλά από τα μέλη του κόμματός της, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της, για υπεξαίρεση περίπου 620.000 ευρώ ενώ υπηρετούσαν ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ένας εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National της Le Pen αμφισβήτησε το χρονοδιάγραμμα των κατηγοριών. Ο δικηγόρος της, Rodolphe Bosselut, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «είναι απογοητευμένος από τον τρόπο που ενεργεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης». Υποστήριξε ότι τα ρεπορτάζ σχετίζονται με «παλιά γεγονότα, ηλικίας άνω των 10 ετών».

Σύμφωνα με τη Mediapart, στάλθηκε αναφορά στους Γάλλους ερευνητές τον Μάρτιο. Κατηγόρησε τη Le Pen βαρύνεται με υπεξαίρεση 137.000 ευρώ δημοσίου χρήματος του κοινοβουλίου, από το 2004 έως το 2017, όταν ήταν ευρωβουλευτής.  Ο πατέρας της, Jean-Marie Le Pen και ο Louis Aliot, πρώην σύντροφός της και πρώην αντιπρόεδρος του RN, ο οποίος είναι τώρα δήμαρχος του Perpignan και ο Bruno Gollnisch, μέλος στο κόμμα, αναφέρονται επίσης για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Σε ένα περιστατικό που αναφέρθηκε από το Mediapart, η Le Pen λέγεται ότι έκανε αξίωση το 2010 αξίας 5.000 ευρώ για δωμάτια ξενοδοχείων για 13 μέλη του κόμματος για να συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη με τίτλο «Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Οικονομική Κρίση». Ωστόσο, ένας από αυτούς που συμμετείχαν φέρεται να είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση χρησιμοποιήθηκε για να συζητηθεί η προεδρία του κόμματος. Ο ανώνυμος συμμετέχων είπε στους ερευνητές ότι η Le Pen είχε κρεμάσει μια ευρωπαϊκή σημαία στο δρόμο για να τραβήξει φωτογραφίες για να μην αποδειχτεί ο σκοπός της συνάντησης.

Κανένας από αυτούς που αναφέρονται στην έκθεση δεν κατηγορείται ότι ωφελήθηκε προσωπικά, αλλά ότι διεκδίκησε κεφάλαια της Ε.Ε για να πληρώσει το προσωπικό και τις εκδηλώσεις του RN. Η Le Pen είπε ότι δεν γνώριζε ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Βρίσκεται υπό έρευνα από το 2018 για κατηγορίες για «παραβίαση εμπιστοσύνης» και «κατάχρηση δημοσίων πόρων».

Η έρευνα ξεκίνησε το 2016 και η εκείνη απάντησε γραπτά στις ερωτήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τον Μάρτιο 2021. Λέγεται ότι πάνω από 41.000 ευρώ από τα δημόσια κεφάλαια είχε χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τον σωματοφύλακά της, έναν πρώην αλεξιπτωτιστή που ήταν η ασφάλεια του πατέρα της για 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ρωσία: Τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα

Παλαιστίνη: Η ισραηλινή αστυνομία μπαίνει ξανά στο τζαμί Αλ Άκσα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι αναζητήσεις που έκανε στη Google – Οι ημερομηνίες που την «προδίδουν»