Όπου κι αν κοιτάξει κανείς γύρω του, είναι ευδιάκριτο πως υπάρχει μια αναστάτωση σε διάφορες χώρες αυτού του ταλαιπωρημένου πλανήτη. Λίγο η οικονομική και η ενεργειακή κρίση, λίγο η πανδημία που σαρώνει με νέο κύμα στην Ευρώπη, λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγο τα Uber files που βγήκαν και «καίνε» τον Emmanuel Macron, λίγο απ’όλα βασικά συνθέτουν ένα σκηνικό αβέβαιο και ανασφαλές.
Τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε για την Ιταλία, αφού η οικονομία της βρίσκεται σε οριακό σημείο, μετά την πανδημία. Και το κερασάκι στην τούρτα, το έβαλε με αριστοκρατικό τρόπο, ο Mario Draghi, o οποίος δήλωσε πως θέλει να παραιτηθεί, προς έκπληξη όλων. Ο Εθνικός τραπεζίτης της Ιταλίας αποφάσισε να το ανακοινώσει, με τον Sergio Mattarella, Πρόεδρο της χώρας, να αρνείται την παραίτηση.
Κι αυτό γιατί ο Mario Draghi εξακολουθεί να είναι για την Ιταλία το πιο δυνατό χαρτί, που θα βοηθήσει να βγει από το αδιέξοδο η χώρα, ξεσκονίζοντας με ένα μαγικό τρόπο αυτό το χάος. Ήδη χάρη στον 75χρονο, η Ιταλία μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης το περασμένο έτος.
Ο Ιταλός τραπεζίτης σχημάτισε το Φεβρουάριο του 2021 μια ευέλικτη κυβέρνηση τεχνοκρατών και σχεδίασε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τέτοιο τρόπο, ώστε μυθώδη ποσά να κατευθυνθούν πλέον στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε νέες, κρίσιμες υποδομές για την ιταλική οικονομία. Την ίδια ώρα, και ενώ η πανδημία σφυροκόπησε την γειτονική χώρα το 2020, ο Mario Draghi πήρε γρήγορα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, ενώ αργότερα κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς.
Η οικονομική κρίση στην Ιταλία βρίσκεται στα όρια της Ελλάδας, το 2008
Ο Mario Draghi έφτασε μάλλον σε απελπιστικό σημείο για να σκεφτεί να ανοίξει τη πόρτα της εξόδου. Έχοντας και την εμπειρία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις πλάτες του, αντιλαμβάνεται πλήρως πως η χώρα του βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα κραχ. Αν συμβεί, θα θυμήσει εποχές 2008 της Ελλάδας, και ενδεχομένως να την ξεπεράσει και σε συνέπειες. Το ιταλικό χρέος για να ξεχρεωθεί, θα χρειστεί να παρθούν μέτρα που θα δεν θα είναι διόλου εύκολα.
Αν τελικά ο Mattarella καταφέρει να κρατήσει τον «Super Mario», τότε αυτός θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2023, με την προϋπόθεση η κυβέρνησή του να αποτελεί ένα σχήμα εθνικής ενότητας και καθολικής πολιτικής αποδοχής. Ο ίδιος βέβαια εμμένει στην απόφαση του, καλώντας το Υπουργικό Συμβούλιο για ενημέρωση.
«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον. Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».
Τόσο οι πρόωρες εκλογές, όσο και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ώρες για την Ιταλία. Με δεδομένο ότι η χώρα καλείται να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, στις Βρυξέλλες υπάρχει αναταραχή για ενδεχόμενες εκλογές. Όπως δήλωσε και ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ παρακολουθούσε τις εξελίξεις στη Ρώμη «με ανήσυχη έκπληξη».
Το πολιτικό σκηνικό ολοκληρώνει η Georgia Meloni, η οποία τάσσεται στην ακροδεξία, λέγοντας πως «είμαι έτοιμη να κυβερνήσω», ζητώντας εκλογές. Από την άλλη, στην αριστερά, ο Enrico Letta είναι ψύχραιμος και ζητά ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος, ώστε ο Draghi να σώσει την ιταλική οικονομία.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ισπανία: Το έξυπνο μέτρο που ανακοίνωσε για τις μετακινήσεις μετά την αύξηση των τιμών ενέργειας