Μια εβδομάδα μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου-καταφυγίου στη Μαριούπολη, η καταμέτρηση των απωλειών δεν αφήνει καμία ελπίδα. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για νεκρούς και οποιαδήποτε εκτίμηση δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί, τις τελευταίες ώρες υπάρχει πληροφόρηση για τουλάχιστον 300 νεκρούς από την επίθεση.

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν πως η επίθεση που έκανε η Ρωσία, η οποία αρνείται τον βομβαρδισμό, είναι καταγεγραμμένη, όπως έχουν καταγραφεί και αποδεικνύονται όλες οι επιθέσεις που έχει κάνει σε μη στρατιωτικές υποδομές, μεταξύ των οποίων 64 νοσοκομεία και καταφύγια όπως το συγκεκριμένο θέατρμο.

«Από αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχει πληροφορία ότι περίπου 300 άνθρωποι πέθαναν στο Δραματικό Θέατρο στη Μαριούπολη, μετά τις ρίψεις βομβών από τα ρώσικα αεροσκάφη», έγραψε εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών στο Telegram. Αυτός ο αριθμός μάλιστα μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, με το δημοτικό συμβούλιο και πολίτες να αναφέρουν στο BBC και στο Human Rights Watch ότι στο καταφύγιο βρίσκονταν πριν τον βομβαρδισμό από 500 ως 1.000 άνθρωποι.

Οι κάτοικοι στη Μαριούπολη παραμένουν εγκλωβισμένοι και σήμερα αναμένεται να ανοίξουν δρόμοι διαφυγής, μετά και τη χθεσινή ομόφωνη απαίτηση των G7 και του ΝΑΤΟ. Η αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk ανακοίνωσε δύο μονοπάτια διαφυγής από τη Μαριούπολη και από τη Μελιτόπολη, υποστηρίζοντας πως περίπου 25.000 πολίτες θα μπορέσουν να φύγουν με τα οχήματα τους.

Τα μονοπάτια αυτά θα συνδέσουν τις δύο πόλεις με τη Ζαπορίζιε που βρίσκεται στα βόρεια και είναι ακόμα υπό ουκρανική κατοχή. Εκκένωση έχει επίσης προγραμματιστεί και από την πόλη Μπερντιάνσκ που έχει καταληφθεί από Ρώσους, εν προκειμένω πιο οργανωμένα, με 48 λεωφορεία να περιμένουν ανθρώπους στην είσοδο της πόλης.

Η ελπίδα είναι πως αυτή τη φορά οι Ρώσοι δε θα επιτεθούν στους ανθρώπους που εκκενώνουν πόλεις, όπως έκαναν τις προηγούμενες ημέρες σε 9 μονοπάτια διαφυγής που εξυπηρετούσαν ανθρώπους σε πόλεις που είχαν διαλυθεί στα ανατολικά, τα βόρεια και τα νότια. Αυτές οι πόλεις πάντως δεν ακούστηκαν στην ανακοίνωση της Vereshchuk.

Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν πόλεις

Οι Ουκρανοί πάντως συνεχίζουν τις νίκες, καθώς έχουν ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές περιοχές στα ανατολικά προάστια του Κιέβου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας το πρωί της Παρασκευής. «Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται και οι Ρώσοι οπισθοχωρούν στις γραμμές προμηθειών, κάτι που έχει επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και στρατηγικά σημεία περίπου 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να απωθούν τους Ρώσους στον βορειοδυτικό άξονα από το Κίεβο προς το Αεροδρόμιο Χοστομέλ».

Εκτός από τις πόλεις που παίρνουν πίσω οι Ουκρανοί, έχουν αναχαιτίσει τους Ρώσους και σε άλλα μέτωπα, όπως στην Οδησσό, όπου οι Ρώσοι αδυνατούν να εισβάλουν. «Οι ρωσικές δυνάμεις παλεύουν ακόμα να κυκλώσουν το Μικολάεφ, καθώς θέλουν να πάνε δυτικά στην Οδησσό, με την πρόοδο τους να σταματά εξαιτίας προβλημάτων με προμήθειες και της ουκρανικής αντίστασης», συμπληρώνει το υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, υποστήριξε σε ανακοίνωση του πως η Ρωσία κατέστρεψε το μεγαλύτερο αποθηκευτικό μέρος για καύσιμα στο Κίεβο, με επίθεση που έγινε με βαλλιστικούς πυραύλους Kalibr, κατευθυνόμενους από τη θάλασσα. «Το απόγευμα της 24ης Μαρτίου έγινε ένα χτύπημα με έναν βαλλιστικό πύραλο ακρίβειας Kalibr από τη θάλασσα σε μια βάση καυσίμων στο Καλινόβκα, έξω από το Κίεβο. Το μεγαλύτερο από τα εναπομείναντα σημεία καυσίμων για τις ουκρανικές δυνάμεις, που παρείχε καύσιμα σε στρατιωτικές μονάδες στα κεντρικά της χώρας, καταστράφηκε». Αυτός ο ισχυρισμός πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί

Ο πύραυλος Kalibr είναι ακόμα μια νέα προσθήκη από το οπλοστάσιο της Ρωσίας, μετά τους υπερηχητικούς πυραύλους που χρησιμοποίησε κατά την εισβολή της. «Αν το παρατηρήσατε, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να κινηθεί με απόλυτη ακρίβεια. Είναι ένα όπλο με τρομακτικές συνέπειες. Είναι αδύνατο να το σταματήσεις. Υπάρχει λόγος που το χρησιμοποιούν». ΗΠΑ και Βρετανία έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο με ειδικές task forces που θα παρατηρούν και θα αναλύουν τους πυραύλους των Ρώσων, είτε είναι Kinzhal είτε άλλης μορφής.

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το πράσινο T-shirt του Zelensky: Ένα σύμβολο του ουκρανικού αγώνα

Έτσι δρα ο Putin: Πώς ο πόλεμος του προς τη Δύση ξεκίνησε το 2012

Συναυλία κατά του πολέμου αλλά όχι κατά του εισβολέα ΔΕ γίνεται