Συνεχίζεται η φρικαλεότητα της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή ενώ οι ρωσικές δυνάμεις δεν σταματούν τα αεροπορικά πλήγματα και επιμένουν στον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει διάδρομος εντός της ημέρας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων.

Ταυτόχρονα, δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν νέο ομαδικό τάφο στην περιοχή.

Η προσπάθεια να απομακρυνθούν οι άμαχοι της Μαριούπολης

Σύμφωνα με το Κίεβο, σήμερα το μεσημέρι ξεκινούν οι προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκκένωση της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης θα ξεκινήσει στις 12.00 στην τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτιμάται ότι 100.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη από τότε που περικυκλώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σφοδρές μάχες σε όλες τις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, με βομβαρδισμούς να εντείνονται και στην περιοχή του Μικολάιβ. Μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου.

Νέο ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες

Δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν νέο ομαδικό τάφο, σε ένα νεκροταφείο κοντά στο Vynohradne, που βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαριούπολης.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 15 Απριλίου 2022.

Όπως αναφέρει η Maxar, οι φωτογραφίες απεικονίζουν πολλές μεγάλες τάφρους που εκτιμάται πως έγιναν από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, μήκους 40 μέτρων.

Μαριούπολη

(Imagen satelital ©2022 Maxar Technologies vía AP)

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μαριούπολη ως τη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή» λόγω της εισβολής της Ρωσίας -και ίσως τη χειρότερη καταστροφή του αιώνα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, ο Σμιχάλ είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη, προσθέτοντας πως: «Θα δούμε τρομερές φρικαλεότητες όταν θα απελευθερωθεί από τους Ρώσους». Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «καταστρέφουν τα πάντα», συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων όπου διαμένουν άμαχοι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι στην πόλη έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Vladimir Putin: Τι συμβαίνει με την υγεία του; Το βίντεο που πυροδοτεί τις ανησυχίες

Madeleine McCann: Για πρώτη φορά υπάρχει και επίσημα ύποπτος για την εξαφάνισή της

Νέα πολιτική στη Σαγκάη: Τώρα απομακρύνουν τους αρνητικούς στον κορωνοϊό – «Ανοίξτε ντουλάπες και εξώπορτες»