Τις πιο δραματικές ώρες βιώνουν όσοι έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, με τους Ρώσους στρατιώτες να έχουν εντείνει την πίεση τις τελευταίες ώρες. Διοικητής των Ουκρανών πεζοναυτών, Serhiy Volyna, που μάχονται στο τελευταίο προπύργιο της ουκρανική πόλης, στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης «Azovstal», είπε πως οι δυνάμεις του «ίσως αντιμετωπίζουν τις τελευταίες τους μέρες, αν όχι ώρες».

Ο Volyna δήλωσε επίσης πως οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν το «πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, στις δυνάμεις τους στην ξηρά, στον εξοπλισμό και στα τανκς». Από την άλλη, οι Ουκρανοί έχουν ταμπουρωθεί και προσπαθούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις. Σημειώνεται πως στα υπόγεια του Azovstal παραμένουν άμαχοι πολίτες, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.
Ωστόσο αναφορικά με τις δηλώσεις σύμβουλου της ουκρανικής προεδρίας, η Ρωσία «χτυπάει» το Azovstal με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), ενώ σε υποκλαπείσες συνομιλίες ρώσων στρατιωτών αναφέρεται η πρόθεση για «ισοπέδωση» της χαλυβουργίας.

Η Ρωσία έδωσε στη Μαριούπολη ένα νέο τελεσίγραφο να παραδοθεί έως στις 14:00 σήμερα, ώστε να απομακρυνθούν οι 800 στρατιώτες που υπερασπίζονται το εργοστάσιο, καθώς και οι 1000 άμαχοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal «για την αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών» για «εθελοντική κατάθεση των όπλων» καθώς και για την εκκένωση αμάχων.

Zelensky: «Θα είχαμε ήδη τελειώσει αυτόν τον πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, έστειλε ένα έντονο μήνυμα στους δυτικούς ηγέτες, υποστηρίζοντας ότι αν η Ουκρανία είχε λάβει τα όπλα που χρειάζεται, ο πόλεμος θα είχε ήδη τελειώσει. «Αν είχαμε τα όπλα που χρειαζόμαστε, τα οποία διαθέτουν οι εταίροι μας και τα οποία είναι συγκρίσιμα με τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία, θα είχαμε ήδη τελειώσει αυτόν τον πόλεμο. Θα είχαμε ήδη αποκαταστήσει την ειρήνη και θα είχαμε απελευθερώσει την επικράτειά μας από τους κατακτητές.

Είναι άδικο το γεγονός ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να αναγκάζεται να ζητά αυτό που οι εταίροι της έχουν αποθηκεύσει εδώ και χρόνια. Είναι ηθικό τους καθήκον πρώτα απ’ όλα να βοηθήσουν στην προστασία της ελευθερίας . Βοηθήστε να σωθούν οι ζωές χιλιάδων Ουκρανών».

Οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί αποκρούουν πολλές απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να σημειώσουν πρόοδο. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και τα χτυπήματα στη γραμμή ελέγχου στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Ρωσία εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από «περιβαλλοντικές, υλικοτεχνικές και τεχνικές προκλήσεις» που έχουν ήδη παρατηρηθεί -καθώς και από «το υψηλό φρόνημα» αντίστασης από τους Ουκρανούς.

Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η Κρεμίνα

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επιθέσεις σε άλλα ανατολικά εδάφη της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν το Μικολάιφ, σύμφωνα με τον δήμαρχό της πόλης. «Εκρήξεις στη Μικολάιφ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω Telegram, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή για το εύρος των υλικών ζημιών μέχρι στιγμής.

Τέλος, η Δύση στηρίζει με περισσότερο οπλισμό την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden με τη συμμετοχή πολλών ηγετών συμμαχικών χωρών.

Με πληροφορίες από Guardian