Συνεχίζεται το σκάνδαλο που έχει φέρει τη Facebook στο επίκεντρο, με τον ιδρυτή της εταιρείας να παίρνει θέση απέναντι στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν και «καίνε» την πολιτική της. Συγκεκριμένα, ο Mark Zuckerberg είπε πως πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια με επιλεκτική χρήση εγγράφων που παρουσιάζουν μια ψευδή εικόνα του κοινωνικού δικτύου.

«Η κριτική που γίνεται καλοπροαίρετα μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά η άποψή μου είναι ότι βλέπουμε μία συντονισμένη προσπάθεια με επιλεκτική χρήση εγγράφων που έχουν διαρρεύσει, ώστε να παρουσιαστεί μία ψευδής εικόνα της εταιρείας μας», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στους επενδυτές, κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στην Frances Haugen, την πρώην εργαζόμενη στον τομέα παρακολούθησης παραπληροφόρησης στο Facebook η οποία είχε προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία υποστηρίζοντας πως το Facebook βάζει τα κέρδη πάνω από την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της τροφοδότησης μίσους και πως ο Mark δεν παίρνει καμία θέση για να διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών.

Όπως μεταδίδει ο διεθνής Τύπος, παράλληλα, η Frances Haugen αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδων σελίδων εσωτερικής έρευνας και άλλων εγγράφων, ενώ συνεργάστηκε ανώνυμα με την Wall Street Journal για την αποκάλυψη της πρακτικής του Facebook για μη περιορισμό τοξικών αναρτήσεων.

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μία ανοιχτή κουλτούρα που ενθαρρύνει τη συζήτηση και την έρευνα στη δουλειά μας, ώστε να μπορούμε να προοδεύουμε σε πολλά σύνθετα ζητήματα, τα οποία δεν απευθύνονται μόνο σε εμάς», σημείωσε ο Zuckerberg.

https://www.intronews.gr/7381-2-facebook-papers-an-de-mporei-tote-poios

Είναι γεγονός, πάντως, πως τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει κληθεί να «σβήσει» πολλές φωτιές εναντίον της και όχι με μεγάλη επιτυχία. Όπως για παράδειγμα με την εισβολή στο Καπιτώλιο και την εύκολη διάδοση υλικού δολοφονιών και μίσους, το καρτέλ του Χαλίσκο (Cartél Jalisco Nueva Generación) στο Μεξικό, υπό τη νέα ηγεσία, που χρησιμοποίησε το Facebook και το Instagram για να διαδώσει τις πράξεις του και ματωμένα πτώματα γέμισαν το feed χρηστών, όπλα, παράνομη διακίνηση, και ληστείες, όλα αυτά βρέθηκαν σε κοινή θέα.

Αφού τα άφησε να κυκλοφορούν για αρκετές ημέρες, αποφάσισε κάποια στιγμή η Facebook να κατεβάσει κάποια και σε άλλα να βάλει προειδοποίηση. Αυτό όμως συνέβη μόνο κατόπιν ρεπορτάζ από το The Journal, οι δημοσιογράφοι του οποίου ρώτησαν ανώτατα στελέχη. Η απάντηση που πήραν για το ζήτημα, είναι ότι η Facebook εξετάζει την τεχνητή της νοημοσύνη για να την μετατρέψει σε ικανή να διαχειρίζεται τέτοιο περιεχόμενο.

Όσο όμως δεν γίνεται μια επένδυση σε moderators σε αγορές που δεν μιλάνε αγγλικά, αυτά τα φαινόμενα θα διαιωνίζονται. Σε χώρες της Αφρικής γίνεται πολύ πιο έντονα, παρά το ότι η εταιρεία δηλώνει πως έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια για 15.000 θέσεις εργασίας σε 20 περιοχές και για 20 γλώσσες πέραν των αγγλικών. Η Αιθιοπία είναι μια αγορά για την οποία γνώριζαν από καιρό ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν το Facebook για υποκίνηση βίας και πραξικοπήματα και παρά τους 40.000 ανθρώπους που είναι στη μισθοδοσία της εταιρείας για την ασφάλεια και την προστασία, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Η Facebook θα πρέπει να λογοδοτήσει για όλα αυτά τα λάθη, αντ’αυτούν μάλλον ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αλλαγή της ονομασίας και της δημιουργίας ενός ενός διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Σύμφωνα με το Verge, ο Zuckerberg φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του «metaverse». Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Verge τον Ιούλιο ότι «θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media αλλά ως μια εταιρεία metaverse».