Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, που του στέρησαν τη ζωή στα μόλις 19 χρόνια, στην περιοχή του Χαριλάου, έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τις δράσεις των χούλιγκαν στην Ελλάδα. Δεν είναι ότι είχε κλείσει και ποτέ. Για την ακρίβεια, το αφήνουμε στην άκρη όταν καταλαγιάζει και έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που γίνονται επιθέσεις, ληστείες κτλ.

Συμπλοκές, ραντεβού θανάτου, επιθέσεις σε τυχαία άτομα στον δρόμο, είναι κομμάτι της καθημερινότητας των χούλιγκαν, στο βωμό της σημαίας της ομάδας τους. «Πρέπει να δείξουμε ποιος κάνει κουμάντο στην πόλη και τις περιοχές. Πρέπει η σημαία μας να είναι ψηλά. Είτε θα είναι φυλάκιση η ποινή, είτε πρόστιμο, πρέπει να είναι ψηλά» λέει με κυνικότητα χούλιγκαν μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ3 προσπαθώντας να «δικαιολογήσει» τις επιθέσεις που γίνονται στους δρόμους της πόλης.

https://www.intronews.gr/news/dolofonia-alki-nees-syllipseis-kinito-tou-23chronou/

Χούλιγκαν: Έχουν σύστημα στο πώς θα χτυπήσουν

Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις των χούλιγκαν. Οι δράστες χτυπούν βάσει συστήματος, αφού ακολουθούν ένα σχεδόν πανομοιότυπο μοντέλο επίθεσης, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένη μέθοδο, και το κυριότερο, «καλύπτεται» νομικά.

Συγκεκριμένα, στα 100 άτομα που κατηγορούνται για αθλητική βία και για άλλου είδους επιθέσεις σαν και αυτές, ζήτημα είναι αν προφυλακίζεται 1 ή 2 άτομα ετησίως. «Οι επιθέσεις γίνονται με αυτό τον τρόπο, τους τραυματίζουν με μαχαίρι στους γλουτούς και τα πόδια γιατί γνωρίζουν από παλαιότερες συμπλοκές πιθανόν, ότι η κατηγορία που θα αντιμετωπίσουν είναι για απλές σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος», ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως αυτό σημαίνει ότι δεν θα προφυλακιστούν, η καταδίκη τους θα μπορεί να είναι μέχρι πέντε χρόνια και δεν θα φυλακιστούν όταν και εφόσον γίνει η δίκη, ενώ με την κατηγορία του πλημμελήματος δεν γίνονται άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να παρακολουθηθούν οι συνομιλίες τους.

Η ποινή για όσους συλληφθούν

Παράλληλα, από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ προκύπτει, ότι το 20% έως 30% που συλλαμβάνονται είναι αλλοδαποί, το 20% έως 30% είναι ανήλικοι, ενώ 20% εώς 30% έχουν προηγούμενες ποινικές εμπλοκές.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και εάν συλληφθούν οι δράστες, συνήθως η μεγαλύτερη ποινή που τους επιβάλλεται είναι να δίνουν το παρόν στα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών που διαμένουν την ώρα των αγώνων της ομάδας τους, κάτι που στη θεωρία «πονάει» τους χούλιγκαν, αλλά στην πράξει δεν συμβαίνει, αφού καταπατούν τη σχετική απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους.

Ραντεβού για ξύλο

Επιθέσεις με στόχο μόνο τον ξυλοδαρμό, συμπλοκές τυχαίες ή μετά από ραντεβού, από άτομα που φορούν ρούχα με σύμβολα άλλης ομάδας. Πρακτικές που χρησιμοποιούν εκτός γηπέδου οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί, οργανωμένοι κατά βάση σε συνδέσμους. «Αν είναι μόνος του, αυτός που θέλουμε να πλακώσουμε πάμε δύο με τρία άτομα. Αν είναι με την κοπέλα του, ούτε για αστείο… Αλλά αν είναι πολλά άτομα, πάμε όλοι μαζί και τους χτυπάμε, όπου και αν είναι» λέει ένας άλλος οπαδός στην κάμερα.

Και συνεχίζει: «σε άλλες περιπτώσεις δίνουμε ραντεβού μέσω μηνυμάτων. Τόσα άτομα στο τάδε μέρος. Αν δω κάποιον με μπλούζα άλλης ομάδας πάω και του τη ζητάω και αν αρνηθεί τον χτυπάω αναγκαστικά. Δεν πρόκειται να φύγει από εδώ με την μπλούζα του. Αυτό είναι νόμος. Είναι λάθος αλλά έτσι είναι αυτά»

Πότε σταματά όλο αυτό; «Σταματά όταν ο άλλος πέσει κάτω και όταν φύγουν οι άλλοι» αναφέρει κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και παραδέχεται πως: «Μου την είχαν πέσει πέντε άτομα και ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον σύνδεσμο».

Ανδρομάχη Δημητροπούλου: Η ανάρτησή της για τον Άλκη και οι σκληρές αλήθειες για την κουλτούρα της τραπ