Για 30 χρόνια οι ιταλικές αρχές δεν είχαν καταφέρει να συλλάβουν τον πιο καταζητούμενο αρχηγό της διαβόητης μαφίας «Κόζα Νόστρα», Matteo Messina Denaro, ο οποίος κατάφερνε συνεχώς να τους ξεγλιστράει. Ωστόσο, αυτό αποτελεί παρελθόν, αφού εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται υπό κράτηση.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Matteo Messina Denaro γνωστός με το ψευδώνυμο «Diabolik», συνελήφθη από τους Καραμπινιέρους ενώ βρισκόταν σε κλινική στο Παλέρμο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Pasquale Angelosanto, «σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι συνέλαβαν τον δραπέτη Matteo Messina Denaro μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες».

Ο Matteo Messina Denaro είχε καταδικαστεί, ερήμην, σε ισόβια κάθειρξη το 1992 για τις δολοφονίες εισαγγελέων που διενεργούσαν έρευνα κατά των εγκληματικών οργανώσεων, Giovanni Falcone και Paolo Borsellino. Τώρα είναι αντιμέτωπος με ακόμη μία δια βίου καταδίκη για τον ρόλο που έπαιξε σε βομβιστικές επιθέσεις σε Φλορεντία, Ρώμη και Μιλάνο, το 1993 στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 10 άτομα.

Κάποτε θεωρούνταν ως νονός των νονών της μαφίας της Σικελιάς, μετά τον θάνατο Bernardo Provenzano, το 2016, και του Salvatore Riina το 2017. «Γέμισα ένα νεκροταφείο, μόνος μου» είχε πει κάποτε, καυχώμενος για τα «επιτεύγματά του».

Τον Αύγουστο του 2021, η ιταλική κρατική τηλεόραση Rai δημοσιοποίησε μία ηχογράφηση που χρονολογείται στο 1993 και στην οποία ακούγεται, για πρώτη φορά, η φωνή του Denaro κατά τη διάρκεια δίκης στην οποία κλήθηκε να καταθέσει. Μετά από μερικές εβδομάδες, διέφυγε και έκτοτε δεν έχει εντοπιστεί.

Διαβάστε ακόμη: Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι εστεμμένοι βρέθηκαν στο δείπνο της οικογένειας – Τα μέτρα ασφαλείας και οι ρυθμίσεις για την κηδεία