Περιεχόμενα
Κάτω από άκρα μυστικότητα και με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο. Μια διαδικασία η οποία προετοιμάζονταν επί μέρες, με τις εμπλεκόμενες πλευρές και δυο δημοσιογράφους που συνόδευσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κινούνται κάτω από απόλυτη μυστικότητα.
Κίνηση υψηλού συμβολισμού και υποστήριξης στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε κοντά στην επέτειο ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία να τονιστεί είναι πως και στο παρελθόν Αμερικανοί πρόεδροι έχουν επισκεφθεί εμπόλεμες περιοχές (π.χ. Ιράκ, Αφγανιστάν), αλλά αυτό γίνονταν με την παρουσία ισχυρών αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων.
Η 10ωρη διαδρομή
Πριν από κάποιους μήνες αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ταξίδεψαν στο Κίεβο και ακολούθησαν μια 10ωρη διαδρομή με τρένο. Το ίδιο ταξίδι έκανε προς το Κίεβο χθες τα ξημερώματα ο Τζο Μπάιντεν και από την ίδια διαδρομή επέστρεψε στην Πολωνία όπου τον περίμενε το Air Force One για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Βαρσοβία.
Να σημειωθεί ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν κύκλους στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, καθιστώντας τον Μπάιντεν τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο που εισήλθε σε εμπόλεμη ζώνη χωρίς ενεργή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.
Λατρεύει να ταξιδεύει με τρένα
Ο Τζό Μπάιντεν είναι από τους πιο δηλωμένους λάτρεις των ταξιδιών με τρένα, μιας και του αρέσει να διηγείεται ιστορίες από όταν ήταν γερουσιαστής και ταξίδευε με τρένο μεταξύ Ουάσινγκτον και του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ. Με το παρατσούκλι που τον συνοδεύει να είναι «Amtrak Joe».
Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά την ουκρανική πρωτεύουσα όταν ήταν αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, αποβιβάστηκε περίπου στις 8:07 π.μ. και δήλωσε ευχαριστημένος που επέστρεψε στο Κίεβο.
Ακολούθησε η πεντάωρη επίσκεψη και η βόλτα στην εμπόλεμη πρωτεύουσα ενώ οι σειρήνες του συναγερμού ηχούσαν, οι συζητήσεις με τον Ζελένσκι στο Προεδρικό Μέγαρο της Ουκρανίας που εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί σε στρατηγείο πολέμου.
Στη συνέχεια ο Μπάιντεν πήρε πάλι το τρένο, κάνοντας το δεκάωρο ταξίδι της επιστροφής προς την Πολωνία.
Η αποστολή στο Κίεβο του Τζο Μπάιντεν ολοκληρώθηκε με την άφιξη του αμερικανού προέδρου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σέμισλ, όπως μετέδωσε η πολωνική τηλεόραση.
Εκεί τον περίμενε το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για να τον μεταφέρει στην πρωτεύουσα Βαρσοβία.
Έτσι ξεκίνησε η επίσκεψη
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν το πρωί της Δευτέρας στο Κιέβο εν καιρώ πολέμου ξεκίνησε ουσιαστικά μέσα στη νύχτα σε ένα υπόστεγο στρατιωτικού αεροδρομίου έξω από την Ουάσιγκτον.
Στις 04:00 π.μ. της Κυριακής και χωρίς να το γνωρίζουν τα μέσα ενημέρωσης, των Αμερικανών και της υφηλίου ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος επιβιβάστηκε σε ένα Boeing 757 της Πολεμικής Αεροπορίας, γνωστό ως C-32.
Το αεροπλάνο, μια μικρότερη έκδοση αυτού που χρησιμοποιούν συνήθως οι πρόεδροι των ΗΠΑ στα διεθνή ταξίδια τους, ήταν σταθμευμένο αρκετά μακριά από το σημείο όπου συνήθως επιβιβαζόταν ο Μπάιντεν. Και μια ενδεικτική λεπτομέρεια: Το σκίαστρο σε κάθε παράθυρο είχε κατεβεί.
Οι δημοσιογράφοι που τον ακολούθησαν
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος ακολουθείται από ανθρώπους του Τύπου όπου και αν πηγαίνει είτε σε διεθνείς συνόδους κορυφής είτε στην εκκλησία και ότι λεει απομαγνητοφωνείται ότι κάνει καταγράφεται και τα πάντα δημοσιεύονται.
Η μεγάλη διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι πως από τη συνήθη ομάδα δημοσιογράφων που τον ακολουθούσε στα ταξίδια του στο εξωτερικό αποτελούμενη από αριθμό 13 ατόμων περιορίστηκε στον αριθμό ενός φωτογράφου και μιας δημοσιογράφου.
Η δημοσιογράφος, η Sabrina Siddiqui από την Wall Street Journal, αποκάλυψε – μόλις της επέτρεψε ο Λευκός Οίκος να δημοσιεύσει λεπτομέρειες – ότι η ίδια και ο φωτογράφος κλήθηκαν στην κοινή βάση Andrews έξω από την Ουάσινγκτον στις 2:15 π.μ..
Τα τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν -και τους επιστράφησαν όταν ο Μπάιντεν έφτασε τελικά στην ουκρανική πρωτεύουσα περίπου 24 ώρες αργότερα.
Πέταξαν για περίπου επτά ώρες από την Ουάσινγκτον προς την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για ανεφοδιασμό. Και εδώ τα ρολά των παραθύρων έμειναν κατεβασμένα, ενώ κανείς δεν βγήκε από το αεροπλάνο.
Η επόμενη πτήση ήταν για την Πολωνία. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολωνικό αεροδρόμιο, αλλά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει γίνει επίσης ένας διεθνής κόμβος για την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά.
Μέχρι αυτό το σημείο, η Siddiqui και ο φωτογράφος, ο Evan Vucci του Associated Press, δεν είχαν δει τον ίδιο τον Μπάιντεν. Δεν τον είδαν ούτε στο αεροδρόμιο ούτε όταν μπήκαν σε μια αυτοκινητοπομπή με SUV.
Οι δημοσιογράφοι που ταξιδεύουν με τον Μπάιντεν συχνά επιβιβάζονται και εκείνοι σε αυτοκινητοπομπές, αλλά κάτι ήταν πολύ διαφορετικό σε αυτή: Δεν υπήρχαν σειρήνες ή οτιδήποτε άλλο που να δείχνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατευθυνόταν στο Przemysl Glowny — τον πολωνικό σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Ήταν ήδη 9:15 μ.μ. τοπική ώρα όταν σταμάτησαν στο τρένο. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να επιβιβαστούν, χωρίς ακόμη να δουν τον Μπάιντεν.
Διανύοντας μια διαδρομή που έχει φέρει ανυπολόγιστες ποσότητες βοήθειας στην Ουκρανία και ανυπολόγιστους αριθμούς Ουκρανών πολιτών που διαφεύγουν από την άλλη πλευρά, το τρένο είχε περίπου οκτώ βαγόνια. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες, είπε ο Siddiqui, ήταν βαριά οπλισμένοι άνδρες ασφαλείας.