Η Μεγάλη Βρετανία βιώνει μία από τις χειρότερες κρίσεις «κόστους ζωής» εξαιτίας του Brexit, της πανδημίας και του πολέμου. Ένα κακός συνδυασμός, που οδηγεί αναπόφευκτα σε συνέπειες. Μία εξ αυτών είναι η εξαφάνιση ενός παραδοσιακού πιάτου της χώρας, το γνωστό fish and chips.

Το 1/3 των μαγαζιών fish and chips ενδέχεται να κλείσουν μέσα στους επόμενους 9 μήνες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Andrew Crook, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Fish Friers και πρόσθεσε πως «η καταστροφή είναι η χειρότερη που έχω δει». Ο Crook, ο οποίος έχει εξίσου δικό του κατάστημα, ανέφερε πως το κόστος άριχσε να αυξάνεται κατά το τέλος του 2021, ωστόσο οι τιμές των βασικών ουσιών έχουν εκτοξευθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Αυτό έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε ορισμένες περιπτώσεις, να βάλουν λουκέτο στα καταστήματα τους, αφού τα τέσσερα υλικά-κλειδιά για την παραδοσιακή συνταγή μπακαλιάρου με πατάτες τηγανιτές έχουν επηρεαστεί πολύ. Προκειμένου να μην κλείσουν κι άλλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση προσφέροντας μία μακροπρόθεση στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης έλλειψης τροφίμων.

Όπως συμπλήρωσε ο Crook επιχειρήσεις πληρώνουν περίπου 83% επιπλέον για ηλιέλαιο σε σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου. Η Αγγλία βασίζεται στην Ουκρανία ιδιαίτερα για την εισαγωγή ηλιελαίου. Το 50% του λαδιού που χρησιμοποιείται για το fish and chips προέρχεται από την εμπόλεμη χώρα, ενώ εναλλακτικές όπως το φοινικέλαιο έχουν επίσης ακριβύνει πολύ. Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο άρχισε να περιορίζει τις εξαγωγές, επιπλέον.

Οι φόβοι ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιβάλουν σκληρούς δασμούς εισαγωγής στα ρωσικά λευκά ψάρια έχουν ωθήσει τις εταιρείες να αναπληρώσουν εναλλακτικές επιλογές, αυξάνοντας επιπλέον την αξία των ισλανδικών και νορβηγικών ψαριών που αγοράζει ο Crook. Επιχειρήσεις όπως του Crook αντιμετωπίζουν την ανοδική δραστηριότητα της προώθησης των ψαριών και των πατατών σε προοπτικές που περνούν από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και πολλά χρόνια. Ο ετήσιος πληθωρισμός αξίας αγοραστών έφτασε στο 7% τον Μάρτιο, το υψηλότερο στάδιο των τελευταίων 30 ετών, και θα μπορούσε να φτάσει στο 10% αργότερα φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Περισσότερες από μισό εκατομμύριο μικρές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο — δηλαδή περίπου μία στις 10 — σχεδιάζουν να κλείσουν, να μειώσουν ή να προωθήσουν εντός του επόμενου έτους όσες περισσότερες παλεύουν για ασφαλή χρηματοδότηση, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Γιατί η Ευρώπη φοβάται μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο;

 

Elon Musk: Προτείνει χαμηλότερη τιμή για την αγορά του Twitter – Η απάντηση του με poop emoji που εξόργισε

Η τραγική ιστορία των αδερφών McDonald: Πώς έκαναν την αυτοκρατορία του fast food