Η επιτυχής αποστολή των mRNA εμβολίων ενάντια στο στέλεχος του Covid-19, κατέστησε τον τομέα, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους στον κόσμο της επιστήμης και όχι μόνο. Το μέλλον αυτού του τύπου εμβολίων, φαίνεται λαμπρό, με επενδυτές να βρίσκονται επί ποδός, κυβερνήσεις να στρέφουν το βλέμμα τους προς τα εκεί και ηγέτες χωρών να εμπιστεύονται περισσότερο την συγκεκριμένη τεχνολογία.
Παρότι πολλοί προσπάθησαν να ενταχθούν στην επικερδή αυτή αγορά, οι πρόγονοι της RNA επανάστασης -Moderna και BioNTech, είναι ακόμη πρωτοπόροι. Και οι δυο εταιρείες, επιστρέφουν και πάλι στον αρχικό τους στόχο: την δημιουργία εμβολίου κατά του καρκίνου.
«Είναι μια ενθουσιώδης στιγμή», λέει ο Sam Godfrey, διευθυντής έρευνας στο Cancer Research U.K. (CRUK), αναφορικά με τις μελέτες που γίνονται πάνω στα mRNA εμβόλια κατά του καρκίνου.
Όπως γίνεται με τα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού, έτσι και με τον καρκίνο, στοχεύουν στο να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά συγκεκριμένα αντιγόνα – στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνα που δημιουργούν τον όγκο στον ασθενή. Το πιο φιλόδοξο σενάριο, είναι να εμποδίσουν τον καρκίνο από το να επανεμφανιστεί.
Η αποστολή ωστόσο, αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις – να αποδείξει ότι όντως λειτουργεί και ότι το σύστημα υγείας θα λειτουργήσει πιο άρτια με αυτό το νέο εργαλείο, παρά με τις παλαιότερες και πιο φθηνές μεθόδους.
Τα εμβόλια, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν αλλά και για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, ωστόσο μέχρι στιγμής, οι μέθοδοι που καταπολεμούν ιούς που προκαλούν τον καρκίνο, όπως ο HPV και η Ηπατίτιδα Β, είναι ακόμη εξαιρετικά περιορισμένες. Παρότι οι διαδικασίες ανάπτυξης νέων εμβολίων που θα εμποδίσουν τον καρκίνο, έχουν ήδη ξεκινήσει, η αποστολή δεν είναι εύκολη.
Τα περισσότερα είδη καρκίνου, προκαλούνται από διχοτόμηση που εν τέλει προκαλεί ανεξέλεγκτη εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το είδος αυτής της διχοτόμησης, για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμβολιάσουμε κάποιον προληπτικά κατά του καρκίνου», αναφέρει ο Tal Zaks, ο πρώην ιατρικός διευθυντής της Moderna, ο οποίος πλέον είναι συνεργάτης της OrbiMed, μιας επενδυτικής εταιρείας υγείας.
Για αυτόν τον λόγο, η έρευνα για το εμβόλιο mRNA, επικεντρώνεται κυρίως στην θεραπεία του καρκίνου. Μέχρι στιγμής, είναι δύο τα είδη εμβολίων που αναπτύσσονται – τα μαζικά και τα προσαρμοσμένα ανά περίπτωση.
Το 2021, και η BioNTech και η Moderna, σημείωσαν σημαντική πρόοδο, φτάνοντας στην δεύτερη φάση δοκιμών των αντικαρκινικών mRNA εμβολίων που έχουν αποδειχτεί ασφαλή, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες.
Η μεσογειακή διατροφή «χαρίζει» μέχρι 13 επιπλέον χρόνια ζωής – Τι λένε οι έρευνες
Η επιτυχία των εμβολίων κατά του Covid-19, δεν άλλαξαν την επιστήμη, λέει ο Zaks, απλώς προώθησε την μαζική αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, μέσα από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, οι οποίοι εμβολιάστηκαν.
Ένας λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσος ενθουσιασμός γύρω από τα αντικαρκινικά εμβόλια mRNA, έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα μπορούν να παραχθούν και να κατανεμηθούν. Στην περίπτωση του προσωποποιημένου αντικαρκινικού της BioNTech, ο συνιδρυτής της εταιρείας Özlem Türeci, δήλωσε ότι μπορεί να πάρει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες από την βιοψία του όγκου μέχρι την θεραπεία. Με τα μαζικής παραγωγής εμβόλια, δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση.
Δεν είναι μόνο ότι παράγονται με εξαιρετική ταχύτητα και ότι προσαρμόζονται εύκολα, είναι ότι σε μια παγκόσμια κρίση όπως αυτή της πανδημίας, τα mRNA εμβόλια, έφεραν εις πέρας την αποστολή τους.
Παρότι τα εμβόλια αυτού του τύπου, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, οι μελετητές του καρκίνου, εφιστούν την προσοχή, όσον αφορά την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις καρκίνου.
Δυστυχώς, τα αντικαρκινικά εμβόλια προβλέπεται να είναι αρκετά ακριβά και είναι αναμενόμενο να δημιουργηθούν πολλά ερωτηματικά στην πορεία. Οι υπάρχουσες θεραπείες, είναι ήδη αρκετά ακριβές. Η τιμή του μελλοντικού mRNA αντικαρκινικού εμβολίου, είναι ακόμη άγνωστη, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι φθηνή.
Πηγή: POLITICO