Η πανδημία του κορονοϊού είναι ακόμα εδώ, καθώς νέες μεταλλάξεις κάνουν την εμφάνισή τους και εξαπλώνονται ραγδαία. Μετά από την μετάλλαξη Δέλτα, που απασχόλησε ιδιαιτέρως τους επιστήμονες, καθώς τα περισσότερα κρούσματα πλέον οφείλονται σε αυτή, η μετάλλαξη Λάμδα αποτελεί πλέον το επίκεντρο των μελετών.

Η νέα μετάλλαξη συνδέεται με 1.060 κρούσματα Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής. Μπορεί αυτός ο αριθμός να μην συγκρίνεται με τα κρούσματα που προέρχονται από την «Δέλτα» – η οποία εντοπίζεται περίπου στο 83% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ – ωστόσο οι ειδικοί την παρακολουθούν στενά.

Η μετάλλαξη Λάμδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού τον Δεκέμβριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την «Δέλτα» ως «μετάλλαξη ανησυχίας», η «Λάμδα» ορίζεται ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος», ενώ ο βαθμός επικινδυνότητας της είναι χαμηλότερος. «Νομίζω ότι κάθε φορά που εντοπίζεται μια μετάλλαξη και αποδεικνύει την ικανότητα ταχείας εξάπλωσης σε έναν πληθυσμό, πρέπει να είναι ανησυχητική», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Gregory Poland, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής της Ομάδας Ερευνών για τα Εμβόλια στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ, στη Μινεσότα.

«Υπάρχουν παραλλαγές που προκύπτουν κάθε μέρα – εάν μια παραλλαγή μπορεί να οριστεί ως νέα μετάλλαξη-, το ερώτημα είναι αν αυτές οι μεταλλάξεις δίνουν στον ιό κάποιο είδος πλεονεκτήματος, που φέρνει σε μειονεκτική θέση για τον άνθρωπο; Η απάντηση στην περίπτωση της Λάμδα είναι ναι».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Λάμδα

Δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο η «Δέλτα» στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι έχει στοιχεία που την καθιστούν πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. «Παρόλα αυτά παραμένει αρκετά σπάνια στις ΗΠΑ, αν αναλογιστεί κανείς ότι εμφανιστεί εδώ και αρκετούς μήνες», έγραψε σε μια επιστημονική έκθεση ο Δρ Preeti Malani, επικεφαλής υγειονομικός διευθυντής στο τμήμα των λοιμωδών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arbor. email την Παρασκευή.

Είναι δύσκολο μέχρι στιγμής να πούμε τον βαθμό μεταδοτικότητας της και αν τα εμβόλια την καλύπτουν. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η «Λάμδα» είναι πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2 , ο οποίος είναι παρόμοιος με την «Δέλτα» και άλλες παραλλαγές. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια ανταποκρίνονται στις νέες μεταλλάξεις, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της «Λάμδα». Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα για το πόσο καλά τα εμβόλια προστατεύουν από την παραλλαγή «Λάμδα» είναι μπερδεμένα και οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να το μελετήσουν περισσότερο. Κάποια στοιχεία σχετικά με το εμβόλιο Johnson & Johnson δείχνουν ότι προστατεύει από τις μεταλλάξεις. Η μελέτη έγινε στο εργαστήριο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδράσεις του εμβολίου και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο ως πρότυπο στο biorxiv.org.

Από την άλλη, ο Nathaniel Landau από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι οι εξετάσεις αίματος  από εμβολιασμένους εθελοντές δείχνουν ότι τουλάχιστον μερικές από τις μεταλλάξεις μπορεί να ξεφύγουν την προστασία που προσφέρει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης εμβολίου J&J, ή ακόμα και του Moderna ή του Pfizer, μπορεί να βοηθήσει, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ακόμα, σε εργαστηριακά πειράματα βρέθηκαν ότι τρεις μεταλλάξεις-που ονομάζονται RSYLTPGD246-253N, 260 L452Q και F490S-που βρέθηκαν στην πρωτεΐνη ακίδων της μετάλλαξης «Λάμδα» μπορούν να αναχαιτίσουν την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από επιστήμονες στην Ιαπωνία, δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό.

«Δύο πρόσθετες μεταλλάξεις, οι T76I και L452Q, βοηθούν στο να γίνει η Λάμδα μολυσματική. Μέχρι στιγμής έχει επισημανθεί ως «Παραλλαγή Ενδιαφέροντος» από τον ΠΟΥ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η μετάλλαξη είναι πιο ανησυχητική από την Δέλτα», έγραψε  φαρμακοποιός και επιδημιολόγος, Δρ Ravina Kullar, η οποία είναι ειδικός στην Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα προστασίας, όπως οι αποστάσεις και η μάσκα, κρίνονται αναγκαία.