Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα που συνδέεται με την μετάλλαξη Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν τρία βασικά συμπτώματα του κορονοϊού, αλλά με τις νέες παραλλαγές προέκυψαν πολλά νέα συμπτώματα της νόσου. Οι κλασικές τρεις ενδείξεις ότι κάποιος νοσεί με κορονοϊό που ξέραμε είναι ο υψηλός πυρετός, ένας επίμονος βήχας και ανοσμία, ή παροσμία και αγευσία.
Η Όμικρον συνοδεύεται από συμπτώματα που επηρεάζουν διάφορα όργανα του σώματος. Η Βρετανίδα γενική γιατρός, δρ. Νίνα Άσλαμ, υπογραμμίζει ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον δεν αποκλείεται να εμφανίσουν επιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων. Προς το παρόν η επιπεφυκίτιδα δεν έχει περιληφθεί στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων της Όμικρον ή οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής του κορονοϊού, που έχουν καταρτίσει ο ΠΟΥ, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ή το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αλλά όπως δήλωσε η δρ Άσλαμ στη βρετανική εφημερίδα Express, «μια προκαταρκτική μελέτη, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, δείχνει ότι η παραλλαγή Όμικρον διαθέτει μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη Βήτα ή τη Δέλτα ικανότητα πρόσδεσης στους υποδοχείς ACE-2, πράγμα που σημαίνει ότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα της Όμικρον».
Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά και προτρέπει τους πολίτες να μεριμνούν για την υγεία των ματιών τους. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον, που ανέφεραν ασθενείς στη μελέτη Zoe Covid στη Βρετανία, περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, βραχνάδα, καταρροή, φτάρνισμα, ήπια μυαλγία και κόπωση. Πιθανές ενδείξεις είναι τα δερματικά εξαρτήματα, η ναυτία ή εμετός, με κάποια άτομα να αντιμετωπίζουν υπνική παράλυση και νυχτερινές εφιδρώσεις. Πρόσφατα νοσοκομείο του Βερολίνου ανέφερε ότι λιποθυμικά επεισόδια μπορεί να αποτελούν επίσης ένδειξη της λίαν λοιμογόνου Όμικρον.
Πιθανή η επαναμόλυνση μετά από 3-4 μήνες λόγω της Όμικρον
Λόγω της ακραίας μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, το σενάριο της ανοσίας της αγέλης είναι αδύνατο να συμβεί, όπως είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην πρωινή εκπομπή του Open ο καθηγητής ανέφερε ότι η «ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορονοϊό σε τέτοιο επίπεδο όπου ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται».
«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η αποστειρωτική ανοσία για τον κορονοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Συνεπώς, αυτό το σενάριο τής ανοσίας της αγέλης, δεν υφίσταται και δεν θα επιτευχθεί. Δεν το έχουμε δει και με άλλους κορονοϊούς. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον».
«Η πιθανότητα είναι πως μετά από τρεις μήνες μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει, όμως ακόμη δεν έχουμε στοιχεία γιατί πρέπει να περάσουν περίπου τρεις μήνες από την εμφάνιση της παραλλαγής για να μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι συμβαίνει». Τέλος, αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα».