Ένας τυπικός έλεγχος διαβατηρίων στο όμορφο νησί της Κω, έφερε στην επιφάνεια μία υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, η οποία έχει διεθνικές προεκτάσεις. Ένας πολιτογραφημένος Σουηδός, αιθιοπικής καταγωγής είχε σκοπό να περάσει από το νησί της Κω στην Τουρκία. Κατηγορείται πως διακινούσε αμφεταμίνες, την κοκαΐνη των… φτωχών.

Το δρομολόγιο του πλοίου αναχωρούσε λίγο μετά το μεσημέρι της 22ης Φεβρουαρίου και οι Αρχές προχώρησαν στην τυπική ρουτίνα τους. Ίσως για τους απαίδευτους σε αυτούς τους ελέγχους να μην υπήρχε κάτι ύποπτο. Για τους έμπειρους όμως αστυνομικούς του ΤΑ της Κω κάτι δεν πήγαινε καλά στο διαβατήριο που είχαν στα χέρια τους.

Η φωτογραφία του κατόχου ήταν ελαφρώς διαφορετική με αυτή του προσώπου που είχαν μπροστά τους. Αμέσως προχώρησε η διαδικασία της εξακρίβωσης στοιχείων, για να διαπιστωθεί στο τέλος πως πίσω από το διαβατήριο του Β.Γ. κρυβόταν ο Τζόανελ Αράγια ο οποίος καταφέρνει εδώ και τρία χρόνια να παραμένει… φάντασμα κυρίως για τις σουηδικές Αρχές, οι οποίες είχαν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του.

Ο λόγος; Διακίνηση fancy ναρκωτικών όπως αμφεταμίνες, την κοκαΐνη των… φτωχών. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είχε κάνει κάτι εξαιρετικά απλό και… φθηνό, καθώς είχε πάρει, άθελά του όπως λέει ο ίδιος, το διαβατήριο του ξαδέλφου του με τον οποίο μοιάζει αρκετά.

Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, ο έλεγχος μόνο τυχαίος δεν ήταν. Οι έμπειροι αστυνομικοί είχαν πάρει μέρος σε ειδικό brief και με συντονισμένες ενέργειες περικύκλωσαν τον στόχο, κάνοντας να φαίνεται ο έλεγχος τυχαίος, ώστε να μην προκαλέσουν ταραχή.

«Οκτώ ημέρες πριν τη σύλληψη μου ήμουν στην Ισπανία και δεν με συνέλαβαν. Όσον αφορά το πλαστό διαβατήριο το οποίο κρατούσα, ήταν του ξαδέλφου μου και το κρατούσα επειδή μπερδεύτηκα και όχι γιατί γνώριζα ότι διωκόμουν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος σύμφωνα με κείμενο της δικογραφίας την οποία δημοσίευσε το protothema.gr.

Ασφυκτικός κλοιός

Τώρα όμως εγείρεται ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχει ενεργοποιήσει τις δικαστικές Αρχές, κατόπιν βεβαίως κινητοποίησης των συνηγόρων του Σουηδού με τις αιθιοπικές καταβολές. Οι ελληνικές Αρχές φέρονται να είναι ιδιαίτερα αυστηρές απέναντι στον κατηγορούμενο. Φαίνεται πως του στερούν κάποια από τα δικαιώματά του, αναφορικά με την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Βεβαίως κανείς, ούτε στα Δωδεκάνησα, ούτε γενικότερα στις Αρχές της χώρας έχει κάποια ιδιαίτερη… πρεμούρα να κάνει τη ζωή δύσκολη στον κατηγορούμενο. Η εξήγηση που δίνεται είναι πως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ελληνικών Αρχών από τις σουηδικές, εκείνες φέρονται να ζήτησαν να μην επιτραπεί κάθε είδους επικοινωνία, είτε μέσω επισκεπτηρίου, είτε μέσω τηλεφώνου και αλληλογραφίας, καθώς αφήνονται υπόνοιες για συνεργασία του κατηγορούμενου με ένα ευρύτερο κύκλωμα. Φαίνεται πως οι Σουηδοί βρίσκονται κοντά στην εξάρθρωσή του και γι’ αυτό παίρνουν έκτακτα μέτρα.

κοκαΐνη των... φτωχών
Το διαβατήριο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος

Τα ελληνικά δικαστήρια πάντως έχουν ήδη αποφασίσει για την έκδοση του κατηγορούμενου, με τους συνηγόρους του Σουηδού, να προχωρούν στην προσβολή των αποφάσεων με προσφυγή στον Άρειο Πάγο. Όπως αναφέρουν, η Σουηδία έχει δεχτεί αρκετές συστάσεις το τελευταίο διάστημα σχετικά με το πως αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τις μειονότητες, δείχνοντας ρατσιστικές τάσεις και ως εκ τούτου προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να αρθεί η πρότερη απόφαση έκδοσης.

Πλούσιο παρελθόν με αμφεταμίνες, την κοκαΐνη των… φτωχών

Όπως και να ‘χει πάντως, ο κατηγορούμενος φέρεται σύμφωνα με το προαναφερθέν κείμενο της δικογραφίας να έχει ένα δυνατό… παλμαρέ στη διακίνηση ναρκωτικών. Κατά τον Ιανουάριο του 2021 είχε καταφέρει να βάλει στο χέρι 15 κιλά αμφεταμινών τα οποία μετέφερε από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Κατά τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, ο κατηγορούμενος φέρεται να μεταφέρει 435 γραμμάρια κοκαΐνης και τον Σεπτέμβριο 2021 φέρεται να μετέφερε πάλι πέντε κιλά αμφεταμίνες. Όλα αυτά φαίνεται να προκύπτουν από κείμενα συνομιλιών μέσω της πλατφόρμας Sky ECC, η οποία είναι γνωστή για την αξιοποίησή της από διακινητές ναρκωτικών.