Οι δημοσιογράφοι στο Μεξικό, απαντούν με θυμό και απόγνωση στη δολοφονία ενός ακόμη ρεπόρτερ, τον τέταρτο που σκοτώνεται αυτή τη χρονιά. Το γεγονός αυτό, επισφραγίζει την φήμη της χώρας ως η πιο δολοφονική για τους εργαζόμενους των media.

Ο Roberto Toledo, έπεσε νεκρός από τα πυρά τριών ανδρών το απόγευμα της Δευτέρας, σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στην πόλη του Zitácuaro, όπου ο ίδιος εργαζόταν ως ρεπόρτερ για την τοπική ενημερωτική εφημερίδα Monitor Michoacán. Η πόλη, είναι γνωστή  για το καταφύγιο της πεταλούδας Μονάρχη και για τα καρτέλ ναρκωτικών και τις εγκληματικές ομάδες, που με βία ελέγχουν την παράνομη ζωή της περιοχής.

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: «Βυθίστηκε» στη σιωπή η χώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χούντα – Ένας χρόνος χάους, φτώχειας και ανεργίας

Ο διευθυντής της εφημερίδας, Armando Linares, στην οποία εργαζόταν το θύμα, δήλωσε σε πρόσφατο βίντεο πως «ο Toledo έχασε τη ζωή του στα χέρια τριών ανθρώπων που τον πυροβόλησαν με δόλο και με δειλία. Εμείς δεν κουβαλάμε όπλα. Έχουμε μόνο μια πένα και ένα σημειωματάριο για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Το ξεσκέπασμα της διαφθοράς οδήγησε έναν από τους δημοσιογράφους μας στον θάνατο»

Η δολοφονία, προκάλεσε βαθιά απόγνωση στον δημοσιογραφικό κόσμο του Μεξικό, οι οποίοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό της χώρας, Andrés Manuel López Obrador ότι απέτυχε να προστατέψει εκείνους και τους συναδέλφους τους.

Σε απάντηση στις τελευταίες δολοφονικές επιθέσεις, ο πρωθυπουργός, γνωστός ως Amlo, φαίνεται να ρίχνει την ευθύνη στο καθεστώς του νεοφιλελευθερισμού και ισχυρίζεται πως πολιτικοί του αντίπαλοι σπέρνουν την οργή για τις δολοφονίες των ρεπόρτερ, για να κατεβάσουν την κυβέρνηση του.

Ένα γεγονός που δείχνει ακόμη περισσότερο την ανικανότητα του να προστατέψει τους δημοσιογράφους, είναι πως αρκετοί από τους ρεπόρτερ που δέχτηκαν επίθεση ή σκοτώθηκαν αυτόν τον μήνα, ήταν εγγεγραμμένοι σε ένα καθεστώς που υποτίθεται πως ήταν σχεδιασμένο να προστατεύει όσους εργαζόμενους των media βρίσκονταν υπό απειλή.

Ένας ρεπόρτερ της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ο Rafael Cabrera, δήλωσε πως «κανένας από τις Αρχές δεν νοιάζεται για την δημοσιογραφία, εκτός κι αν τους βοηθήσει να παραμείνουν στην εξουσία»

Ο Toledo ήταν ο τέταρτος κατά σειρά Μεξικανός δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε μέσα στο 2021.

Πηγή: The Guardian