Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, με τον Erdogan να εξαπολύει τα βέλη του για ακόμη μια φορά. Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην Αντάλια και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφού έκανε αναφορά στον πύραυλο Ταϊφούν που κατασκεύασε η Τουρκία, στη συνέχεια προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

«Εκτοξεύσαμε τον Ταϊφούν, η εμβέλειά του είναι στα 561 χιλιόμετρα. Οι Έλληνες χτύπησαν συναγεμρό, οι εφημερίδες τους έγραψαν σε τίτλους πως θα χτυπήσουμε την Αθήνα. Να ξέρουν πως αν δεν μπλέξουν με εμάς στο Αιγαίο, τότε δεν θα μπλέξουμε κι εμείς μαζί τους. Όσο δεν ασχολούνται μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα ασχολούμαστε κι εμείς μαζί τους».

Στο μεταξύ, σε πέντε μήνες η Τουρκία έχει εκλογές και ο Erdogan προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία παίζοντας το τελευταίο του χαρτί προειδοποιώντας με πολέμους. Στην ίδια ομιλία τόνισε πως «φροντίζουμε να λύνουμε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στην Τουρκία. Βλέπετε όλα όσα συμβαίνουν στην αμυντική μας βιομηχανία. Έχουμε τα μη επανδρωμένα SIHA, Akinci και Kızılelma. Όλοι μας ζηλεύουν γι’ αυτά τώρα. Που βρίσκεστε τώρα κύριε Κεμάλ; Που περιφέρονται τα ΄κουταβάκια’ σας;».

Διαβάστε ακόμη: Βιρτζίνια: 6χρονος πυροβόλησε σκόπιμα τη δασκάλα του – Άγνωστο πώς βρέθηκε το όπλο στην κατοχή του

H απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Erdogan

«Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχες του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμενων Εθνών. Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως , καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχεσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της,όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θαλασσας. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Προκλητικό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet

Νωρίτερα, η Τουρκία έκανε μια ακόμη πρόκληση μέσω της εφημερίδας Hurriyet, η οποία δημοσίευσα fake news για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι.

«Πρόκληση, παρενόχληση και πανικός στο Αιγαίο», ενώ σημειώνει ότι «ελληνικό σκάφος πυροβόλησε στους τούρκους αλιείς», κάνοντας λόγο στο άρθρο για φόβο και πανικό στην Αθήνα. Το ρεπορτάζ συνεχίζει γράφοντας:

«Ελληνικό σκάφος του Λιμενικού της Ελλάδας παρενόχλησε τους Τούρκους αλιείς στα ανοιχτά στα Δίδυμα και έριξε προειδοποιητική βολή. Μόλις η Τουρκία απάντησε άμεσα προκλήθηκε φόβος και πανικός στην Αθήνα».

Όσον αφορά το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε και παραλίγο να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού. Σύμφωνα με πλάνα που είχε παρουσιάσει ο ΣΚΑΪ, τα τουρκικά σκάφη φαίνονται μια ανάσα από το Φαρμακονήσι.

Έλληνες ψαράδες, που βρίσκονταν κοντά, ενημέρωσαν το Λιμενικό για τις κινήσεις των Τούρκων και η αντίδραση ήταν άμεση. Ένα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο όπου τρία τουρκικά σκάφη είχαν εισβάλει υπό την εποπτεία τουρκικού περιπολικού στα ελληνικά ύδατα. Το πλωτό του Λιμενικού περνάει ξυστά από το ελληνικό αλιευτικό και κατευθύνεται προς τις τουρκικές μηχανότρατες που αλίευαν στην περιοχή, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.