Μία ημέρα νωρίτερα από την προκαθορισμένη θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα στις 10 το πρωί. 

Η αλλαγή έγινε λόγω του ότι την Πέμπτη θα είναι κλειστό το κέντρο της Αθήνας επειδή ξεκινά το Ράλι Ακρόπολης, και έτσι αποφασίστηκε, η σορός του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη να βρίσκεται στη Μητρόπολη από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη.

Σχετικά με τον τόπο ταφής του, όπως έκανε γνωστό ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης, η οικογένεια θα σεβαστεί την επιθυμία του Μίκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, παρά την απόφαση της κόρης του Μαργαρίτας, να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας.

Λίγο αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, η Βουλή τίμησε τη μνήμη του, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, ενώ στη συνέχεια σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Πλήθος κόσμους συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και φώναζε «αθάνατος».

https://www.intronews.gr/4548-2-i-skylitsa-tou-miki-theodoraki

Γιατί ήθελε να ταφεί στον Γαλατά

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, ανέφερε την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων.  Η έκφραση αυτής της επιθυμίας , 11 χρόνια πριν από τον θάνατό του, θέτει νέα δεδομένα στην υπόθεση της ταφής του.

«Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μού λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Οταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε ημέρα  χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε. μην είμαστε τόσο εγωιστές».

Για τον θάνατο του αδελφού του: «Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες».

Για τον θάνατο του πατέρα του Γιώργου είχε πει: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνον, για να χαίρεται ο μπαμπάς μου».

Για τον θάνατο της μητέρας του Άσπας: «H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, είμασταν από επάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, «Γιώργο, έρχομαι…»