Μια μικρή φάλαινα έκανε την εμφάνιση της αργά χθες το βράδυ στα Λιμανάκια της Βουλιγαμένης και σήμερα νωρίς το πρωί εντοπίστηκε στην παραλία Αλίμου. Η συγκεκριμένη φάλαινα αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως φυσητήρας, αλλά δεν πρόκειται γι΄αυτό το είδος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος πρόκειται για φάλαινα Ζιφιό, ένα είδος που συνήθως κολυμπάει σε βάθος 1 ως 3 χιλιομέτρων. Το γεγονός ότι εντοπίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας σημαίνει ότι το ζώο αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Συνήθως τα θαλάσσια κήτη βγαίνουν στην επιφάνεια και τόσο κοντά στη στεριά όταν έχουν χτυπηθεί από κάποιο πλοίο και έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους είτε από κάποια αρρώστια που μπορεί να τα βασανίζει. Ο υφυπουργός κ. Αμυράς δήλωσε χαρακτηριστικά πως το ζώο υποφέρει αυτή τη στιγμή και ήδη έχει μεταβεί εκεί κτηνίατρος και νοσηλευτής για να του πάρουν αίμα και να του κάνουν ένεση, με το δείγμα να έχει σταλεί ήδη προς ανάλυση. Από την πρώτη στιγμή κλήθηκε το 112 και το λιμενικό, ενώ αναζητείται βάρκα για να την καθοδηγήσει προς τα βαθιά.
Ο κ. Κουτσούμπας, δρ. και καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως το ζώο είναι αρκετά τραυματισμένο και σπάνια αυτές οι περιπτώσεις έχουν καλή κατάληξη. Άλλωστε, η φάλαινα είχε βγει στα ρηχά, την είχαν σπρώξει άνθρωποι ξανά προς τα ανοιχτά, όμως εκείνη επέστρεψε στα ρηχά, δείγμα του ότι δεν πρόκειται απλώς για στιγμιαία απώλεια του προσανατολισμού της.
Η Ευγενία Σκούντζου, κτηνίατρος και μέλος του «Αρίωνα», δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια αιμοληψίας από το κήτος καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν οι ειδικοί γιατί αποπροσανατολίστηκε και εάν εκτός από τα τραύματά του έχει ενδεχομένως και κάτι άλλο.
Τι προειδοποιούν οι ειδικοί για την ανθρώπινη προσέγγιση των θαλάσσιων θηλαστικών
Το λιμενικό έχει ειδοποιήσει ειδικούς από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών. Όπως αναφέρουν είναι τραυματισμένη, ίσως από προπέλα, καθώς φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα της. Εκτός από την οργάνωση «Αρίων», στο σημείο έχει πάει και νοσηλευτής από το Αττικό Πάρκο και θα προσφερθεί φιλοξενία και περίθαλψη στη φάλαινα με την ελπίδα να γίνει καλά, κάτι που αυτή τη στιγμή δε φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο.
Ο Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ανέφερε στην ΕΡΤ ότι οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην προσέγγιση τους σε αυτά τα θηλαστικά. Ο λόγος είναι πως οι φάλαινες που έχουν το κενό στο πάνω μέρος τους και αναπνέουν από εκεί, είναι θηλαστικά. Κι αν ο άνθρωπος τα προσεγγίσει χωρίς μάσκα και τους μεταδώσει κορωνοϊό ή κάποιον άλλο ανθρώπινο παθογόνο ιό, θα προκαλέσει το θάνατο και στο ζώο αυτό και σε όσα ζώα συναναστραφεί στην πορεία στο βυθό αυτό το ζώο που θα μεταφέρει το ιικό φορτίο στη θάλασσα και θα το απελευθερώσει.