Ο Millenium Tower, ο ουρανοξύστης των 58 ορόφων που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, βυθίζεται όλο και περισσότερο στο έδαφος, παρά το πλάνο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για στήριξη των θεμελίων του, ώστε να μην γύρει σαν…Πύργος της Πίζας.

Αν το όνομα δεν σας λέει κάτι, πρόκειται για ένα υπερπολυτελές κτίριο, στο οποίο διάσημοι αθλητές και πρώην υπάλληλοι της Google αγόρασαν διαμερίσματα έναντι πολλών εκατομμυρίων, πριν καταλάβουν ότι βυθίζεται.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο συνεχίζει να μπαίνει μέσα στο έδαφος κατά 7-5 εκατοστά, σύμφωνα με τον μηχανικό που έχει αναλάβει να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Αν ο ουρανοξύστης συνεχίσει να γέρνει τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο ρυθμό, τότε θα μπορούσε να φτάσει σε ένα σημείο που οι ανελκυστήρες και τα υδραυλικά του δεν θα λειτουργούν πια, εξηγεί ο διευθύνων μηχανικός Ron Hamburger.

‘Οταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 2009, τα περισσότερα από 400 διαμερίσματα του πουλήθηκαν αστραπιαία, για το αστρονομικό ποσό των 750 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το 2016, το κτίριο είχε ήδη βυθιστεί κατά 40 εκατοστά μέσα στο μαλακό έδαφος του Σαν Φρανσίσκο.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό το φαινόμενο έκανε τον κόσμο να τον συγκρίνει με τον Πύργο της Πίζας και οδήγησε τους διαμένοντες του σε μήνυση κατά των αρχιτεκτόνων και μηχανικών που τον επιμελήθηκαν.

Τα διαμερίσματα που κάποτε οι ένοικοι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά για να αποκτήσουν, τώρα πια κοστολογούνται εξαιρετικά χαμηλά.

Παρά το πλάνο εκατομμυρίων που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, το κτίριο σημείωσε μετατόπιση μιας ίντσας.

Το κτίριο συνεχίζει να βυθίζεται κατά μιάμιση ίντσα κάθε χρόνο και να γέρνει κατά τρεις ίντσες το χρόνο. Θα συνεχίσει να το κάνει, είτε υπάρχει το πλάνο επανόρθωσης είτε όχι. 

Ανάμεσα στους πλούσιους ενοίκους βρίσκεται και ο πρώην ποδοσφαιριστής Joe Montana.

Στις εγκαταστάσεις του Millenium Tower, περιλαμβάνεται ένα κελάρι με κρασιά και ένας ιδιωτικός κινηματογράφος.

Πηγή: The Guardian