Αν υπάρχει ένα νησί που έχουμε ακούσει περισσότερο σε διεθνή αφιερώματα σε αυτό το διάστημα 4 μηνών περίπου του 2024, είναι η Μήλος. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε από το φινάλε του 2023 και συνεχίζει ακάθεκτο να κερδίζει τις εντυπώσεις στους travel bloggers και στα ταξιδιωτικά (και όχι μόνο) έντυπα.
Γερμανοί, Αυστραλοί και πολλές εθνικότητες ακόμα, έχουν βάλει στο μάτι φέτος το νησί της Μήλου για να κάνουν σχετικά οικονομικές διακοπές, χωρίς να ταλαιπωρούνται για κανένα δίωρο στον ήλιο μέχρι να βρουν μια ξαπλώστρα, μια ομπρέλα, λίγο χώρο τέλος πάντων για να κάτσουν στις παραλίες, όπως θα συμβεί σε άλλα νησιά.
Επειδή όμως τέτοια προβολή, είναι λογικό να φέρνει και τα μάτια επενδυτών και να γίνονται κινήσεις για να ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες, στο νησί είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να φροντίσουν να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του, το φυσικό περιβάλλον, η πολεοδομική του ταυτότητα, η κουλτούρα του, η ουσία του. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλα νησιά και με τον αριθμό επενδύσεων που γίνονται στη χώρα και θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, η αυστηρότητα πρέπει να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Πώς θα προστατευτεί η Μήλος
Προσφάτως, όπως διαβάζουμε στο milosvoice.gr, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Μήλου, δόθηκε εντολή στον δήμαρχο του νησιού να προχωρήσει σε 3 κινήσεις που θα θέσουν τις βάσεις διασφάλισης του φυσικού και πολεοδομικού πλούτου.
- Να ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος την άμεση έγκριση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ), που ήδη έχει υποβάλει.
- Να ανατεθεί σε νομικούς και τεχνικούς συμβούλους ο έλεγχος των οικοδομικών αδειών και να προσφύγει, αν χρειαστεί, στη Δικαιοσύνη με αίτημα την αναστολή εργασιών και αναστολή της σχετικής υπουργικής απόφασης όσον αφορά σε ανεγέρσεις μεγάλων τουριστικών μονάδων, που είναι ασύμβατες ως προς το μέγεθος ή και των χωροθέτηση τους σε περιοχές ιδιαίτερου κάλους που, λόγω κενού στη νομοθεσία, επιτρέπουν μια τέτοια ευκαιριακή εκμετάλλευση.
- Να περιφρουρούνται με εσωτερικό κανονισμό μέσω των υπηρεσιών του Δήμου και της Επιτροπής οι πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί κανονισμοί και εγκρίσεις, όπως έχει προτείνει η μηχανικός κα Σοφία Βαμβούνη, για να προστατεύονται έτσι οι οικισμοί στο νησί και να μην υπάρχουν φαινόμενα αυθαίρετων κατασκευών και παραποιήσεων του φυσικού ανάγλυφου.
Εκκινώντας από το περσινό κίνημα της πετσέτας, που ξεκίνησε στην Πάρο και έφτασε στη Νάξο και άλλα νησιά, βλέπουμε κινήσεις, σε μικρή κλίμακα προς το παρόν, που δείχνουν ότι είναι αναγκαίο να παρατηρούμε διαρκώς το πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις στα νησιά, αν εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα που έχει κάθε νησί, αν σέβονται το φυσικό περιβάλλον, αν φροντίζουν να το τονώσουν και να το αναδείξουν. Γιατί δεν είναι αρκετό απλά να το σέβονται, πρέπει και να επενδύουν σε αυτό.
Η Μήλος έχει αρκετό φυσικό πλούτο, και έδειξε τον δρόμο για τον αγώνα προστασίας. Φυσικά, χωρίς την αντίστοιχη πεποίθηση και πρόθεση από τις τοπικές αρχές, τίποτα δεν θα γίνει πράξη.