Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά ξανά σήμερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να περνούν από διάφορα στάδια στο μεσοδιάστημα.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, τη δήλωση «Μητσοτάκης γιοκ» που έκανε ο τούρκος πρόεδρος μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο στα μέσα Μαΐου του 2022, όπως κανείς δεν ξεχνά και την αλλαγή στάσης από πλευράς Ερντογάν όταν η χώρα του βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των σεισμών και η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έσπευσε να βοηθήσει.

Σε όλο αυτό το διάστημα, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η στάση της ελληνικής πλευράς η οποία χαρακτηρίζεται από την ατάκα του Μητσοτάκη ότι «μπορεί να μη συμφωνούμε με την Τουρκία, αλλά δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένα διαρκές κλίμα έντασης».

Άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζουν ότι με τον Ερντογάν ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Δεν είναι δηλαδή καν παράλογο τη μία μέρα να μιλά για αλλαγή σχέσεων με την Ελλάδα και την αμέσως επόμενη για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι σήμερα το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δίνεται μια καλή ευκαιρία και στις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και να βρουν νέες φόρμουλες επικοινωνίας. Αυτή τη συνάντηση και αυτή την εξέλιξη περιμένουν άλλωστε όλοι, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τις ΗΠΑ.