Με την αποπομπή Λιβανού από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς του, ότι με τις δημόσιες εμφανίσεις τους, οφείλουν να υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες που έχει θέσει για την διακυβέρνηση του και ανάλογα παραστρατήματα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.Παρά το γεγονός πως ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι προσωπικός φίλος του κου. Μητσοτάκη, η αντίδραση ήταν άμεση, μόλις ήρθε σε γνώση του το σχετικό βίντεο και είδε τον κ. Λιβανό να επικροτεί και να ξεκαρδίζεται με τα όσα είπε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος με τη σειρά του διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αλαζονική, χωρίς ενσυναίσθηση και κυνική ομολογία του κου. Δούκα, πως μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, η κυβέρνηση Καραμανλή μοίρασε λεφτά σε όποιον μιλούσε ελληνικά και έτσι «γύρισε» υπέρ του το παιχνίδι των εκλογών, εξόργισε, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον πρωθυπουργό.

«Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος. Δούκας. Τότε, ο κος. Λιβανός επικροτώντας τη λογική Μαυρογιαλούρου και ζηλεύοντας την δόξα του αδίστακτου κομματάρχη είπε ότι «υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τηλεφώνησε ο ίδιος στον πρώην – πλέον – υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και του ζήτησε εξηγήσεις, ανακοινώνοντας του παράλληλα την αποχώρηση του από την κυβέρνηση.  Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, τα όσα διαδραματίζονται στο βίντεο «είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κυρίου Λιβανού στην κυβέρνηση».

Από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κος. Μητσοτάκης, είχε αποδοκιμάσει την πελατειακή σχέση κράτους πολίτη, πολλές φορές και με πολιτικό κόστος, επομένως συμπεριφορές υπουργών και στελεχών της ΝΔ που θολώνουν την πολιτική αντίληψη, δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές.

Τα αντανακλαστικά που επέδειξε το Μέγαρο Μαξίμου, εμπόδισαν εγκαίρως την αντιπολίτευση από το να πλήξει την κυβέρνηση για τον κυνισμό και την ασέβεια που επέδειξαν στα θύματα, της τότε τραγωδίας, δύο μεμονωμένες περιπτώσεις από το κόμμα της ΝΔ.

Ο κος. Λιβανός, στην επιστολή παραίτησης του, επιχείρησε να αντιστρέψει το νόμισμα, υποστηρίζοντας την «εμφανώς ειρωνική του διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτηση του» του κου. Δούκα και υπέβαλλε την παραίτηση του «προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης».

Τον τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αντικαταστήσει ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η θέση που κατείχε ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν καλύπτεται.