Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οικονομία και την ανάπτυξη ενόψει εκλογών. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να συγκεφαλαιώσει το κυβερνητικό έργο ανά ενότητες.

Όσον αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, που τόσος ντόρος δημιουργήθηκε γύρω από αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπως πως η πολιτική αυτή ήταν τόσο πετυχημένη που θέλουν να το υιοθετήσουν κι άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά:

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με φαινόμενο που απαίτησε παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Αυξήθηκαν τα επιτόκια για να μειωθεί ο προϋπολογισμός και οι χώρες προχώρησαν σε παρεμβάσεις για ανακούφιση των νοικοκυριών» και πρόσθεσε:

«Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές, αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ δείχνουν μια μικρή αποκλιμάκωση. Εξακολουθούμε και βλέπουμε έναν υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Θέλω να θυμίσω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από βόμβες, όπως π.χ τους λογαριασμούς ρεύματος. Το κύριο μέλημά μας είναι οι τιμές των σούπερ μάρκετ».

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Την 1η Απριλίου αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού και εύλογα πολλοί συνδύασαν αυτή την εξέλιξη με τις εκλογές που θα διεξαχθούν, μάλλον, τον ίδιο μήνα. Ο πρωθυπουργός, όμως, αρνήθηκε πως η επιτάχυνση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών.

«Η 1η Απριλίου είναι μία εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Και επειδή πολλοί εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι καλό να αφορά όλη την τουριστική περίοδος.

Η αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας. Είπε ότι όσοι παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς. Αν δείτε τα στοιχεία υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματος. Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες οποιαδήποτε δουλειά αλλά σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κίνητρα».

Και συνέχισε λέγοντας πως «για τον κατώτατο μισθό η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι σημαντική. Από τα 650 στα 713 και αναμένεται άλλη μια αύξηση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα είναι σημαντική αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Επενδυτική βαθμίδα

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τις προσεχείς εκλογές. Εμφανίστηκε δε σίγουρος πως οι επενδυτικοί οίκοι θα δώσουν επενδυτική βαθμίδα στη χώρα σε περίπτωση που η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές 2023.

«Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι», σημείωσε και συνέχισε:

«Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος αλλά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας. Τα επιτόκια δεν τα αυξάνουμε εμείς αλλά η ΕΚΤ και τώρα αν συμβεί αυτό η εξέλιξη θα έχει μεγάλη σημασία».