Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη του εκ μέρους του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών.

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής γίνεται στη σκιά του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Θέλω να εκφράσω ακόμα μια φορά την οδύνη μου εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες. Να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως έχει ήδη κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτια».

Επιπροσθέτως ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να οργανωθεί στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών.

«Η Σύνοδος Κορυφής θα μας δώσει την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η στήριξη της ΕΕ, ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε αυτήν την προσπάθεια, θεωρείται δεδομένη, να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη με το ρωσικό εισβολέα, με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει», σημείωσε.