O Stephane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, δήλωσε ότι η εταιρεία αναπτύσσει ειδικό εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον. Μάλιστα, θα είναι διαθέσιμο σύντομα. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, δήλωσε επίσης ότι η Moderna θα είναι σε θέση να παραδώσει 2 έως 3 δισεκατομμύρια αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid εντός του έτους.

«Συζητάμε με ηγέτες δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο για να αποφασίσουμε ποια πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική για την ενισχυτική δόση για το φθινόπωρο του 2022. Πιστεύουμε ότι θα καλύπτει την Όμικρον», δήλωσε. Ο Bancel είπε ότι το ειδικό ενισχυτικό θα μπει σε κλινικές δοκιμές σύντομα και η Moderna συζητά εάν το εμβόλιο πρέπει να περιέχει άλλα συστατικά για την καταπολέμηση του ιού.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να προσπαθούμε να είμαστε μπροστά από έναν ιό και όχι πίσω του», είπε ο Bancel. Η Moderna έχει υπογράψει συμφωνίες αγοράς με προκαταβολές ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία που παρήγγειλαν πρόσφατα βολές για αυτό το φθινόπωρο.

Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση της Moderna

«Υπάρχουν συζητήσεις σε καθημερινή βάση. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι με το καλύτερο δυνατό προϊόν για το φθινόπωρο του ’22», είπε ο Bancel. Πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι οι αναμνηστικές δόσεις είναι έως και 75% αποτελεσματικές στην προστασία από την Όμικρον, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα αρχικά εμβόλια δύο δόσεων από τη Moderna και την Pfizer, από την άλλη πλευρά, είναι μόνο περίπου 10% αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, οι αρχικές δύο δόσεις εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna είπε ότι η Αφρικανική Ένωση αποφάσισε να απορρίψει 60 εκατομμύρια δόσεις που η εταιρεία είχε κρατήσει για την ήπειρο για το δεύτερο τρίμηνο του 2021. «Ο λόγος για αυτό είναι μεταξύ των παραγγελιών Covax, των δωρεών από την Ευρώπη, από την Κίνα και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουν πολλά περισσότερα εμβόλια που χρειάζονται για να φτάσουν στα ποσοστά εμβολιασμού 70% σε αυτές τις χώρες», είπε ο Bancel.