Σε «κόκκινο συναγερμό» μπαίνει η Μολδαβία, η οποία φοβάται ότι είναι το επόμενο «θύμα» της Ρωσίας, αφού πληθαίνουν οι επιθέσεις αγνώστου ταυτότητας στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, μίας περιοχής 500.000 κατοίκων, που έχει αποσχισθεί μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η περιοχή εξαρτάται πλήρως από την Μόσχα, που διαθέτει εκεί στρατιωτική δύναμη 1500 ανδρών κι ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, αφού πιστεύουν ότι η Μόσχα ξεκίνησε τα «χτυπήματα προβοκάτσια», για να επικαλεστεί κάποιο αίτημα των τοπικών Αρχών για ενίσχυση της ασφάλειάς τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Ρώσος διοικητής είπε ότι στόχος της νέας επίθεσης της Ρωσίας ήταν να καταλάβει τον έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία. Αυτό δημιούργησε αναστάτωση, καθώς πιστεύουν ότι αποτελεί το νέο σημείο ανάφλεξης στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Το πρωί της Τρίτης, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι ανατινάχτηκαν δύο κεραίες που μετέφεραν ρωσικές ραδιοφωνικές εκπομπές, το δεύτερο τρομοκρατικό επεισόδιο που αναφέρθηκε, αφότου άγνωστοι βομβάρδισαν το υπουργείο κρατικής ασφάλειας της περιοχής στην Τιρασπόλ τη Δευτέρα. Λέγεται ότι η Ρωσία επιχειρεί να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα, που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Η Υπερδνειστερία με την υποστήριξη της Ρωσίας πολέμησε σε έναν πόλεμο εναντίον της Μολδαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και στην συνέχεια η περιοχή έμεινε ανεξάρτητη με μόνιμη ρωσική φρουρά. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των φιλορωσικών στάσεων, καθώς η Μολδαβία έχει μετατοπιστεί προς τα δυτικά υπό την ηγεσία του φιλελεύθερου προέδρου της.

Η Sandu, για παράδειγμα, υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις πορτοκαλί και μαύρες ριγέ κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, οι οποίες είναι δημοφιλείς στη Ρωσία, μια κίνηση που εξόργισε Ρώσους αξιωματούχους. Στο ίδιο νομοσχέδιο, η Sandu απαγόρευσε τα σήματα “Z” και “V”, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

H Μόσχα, για να περάσει στην Υπερδνειστερία, θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια επίθεση προς την Οδησσό, η οποία παρεμποδίστηκε από την βύθιση του Moskva, που ανάγκασε τα ρωσικά πολεμικά πλοία να απομακρυνθούν από τις ακτές της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Βρυξέλλες: «Έριξε την πρώτη κανονιά» στον Musk η Ε.Ε. – «Θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες μας»

Μαριούπολη: Ανακαλύφθηκε και τρίτος ομαδικός τάφος

Βόρεια Κορέα: Στρατιωτική επίδειξη όπλων από τον Kim Jong-Un και υπόσχεση για ενίσχυση στα πυρηνικά