Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που ξέσπασε στις 11:56 π.μ. της Τρίτης στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στη Μονή Κλειστών.

Στο σημείο επιχείρησαν νωρίτερα 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Οι φλόγες «κοιτούσαν» απειλητικά το μοναστήρι και οι πυροσβέστες αρχικά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν για να απομακρύνουν τις 50 μοναχές που βρίσκονται εντός. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΛΑΣ για να συνδράμουν στην απομάκρυνση όσων βρίσκονταν μέσα στην Μονή Κλειστών.

Στελέχη της ΕΜΑΚ έφτασαν στο μοναστήρι για να απομακρύνουν τις 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί. Διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ίδιες και το μοναστήρι, με το επιχειρησιακό σχέδιο να περιλαμβάνει μεταφορά των μοναχών προς τα Δερβενοχώρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελικόπτερο Super Puma απεγκλώβισε μοναχές και προσκυνητές από τη Μονή Κλειστών, ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στη Φυλή.

Συνεργείο του OPEN κατέγραψε τις δραματικές στιγμές. «Στη Μονή Κλειστών. Επαναλαμβάνω. Τρεις ενήλικες και τρία μικρά παιδιά απομακρύνθηκαν με Super Puma», λέει ο πιλότος στον ασύρματο.

Στα βίντεο φαίνονται, επίσης, οι δραματικές προσπάθειες των αστυνομικών και των ανδρών της Πυροσβεστικής να πείσουν τις μοναχές να εκκενώσουν το μοναστήρι.

Νωρίτερα, η πρόσβαση στη Μονή Κλειστών ήταν εξαιρετικά δύσκολη και υπήρχε αγωνία για την τύχη των μοναχών, αφού δεν υπήρχε επικοινωνία με την Ηγουμένη και οι πυροσβέστες δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν το μοναστήρι.

Σωτήριο για τη Μονή Κλειστών αποδείχθηκε το γεγονός ότι μετά την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου βρέθηκε στην «ουρά» της φωτιάς, η οποία έφυγε από την Πάρνηθα και εδώ και ώρες κατακαίει τη Φυλή και τη Χασιά, παραδίδοντας στις φλόγες κατοικίες αλλά και δασικές εκτάσεις.