Ολοκληρώθηκε σήμερα, η τελετή τοποθέτησης του θραύσματος Fagan της ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο βρισκόταν για δύο ολόκληρους αιώνες στη Σικελία. Στην τελετή έδωσαν το παρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής και ο διευθυντής Νίκος Σταμπολίδης.

Η συμβολική χειρονομία της Σικελικής κυβέρνησης, να επιστρέψει στην Ελλάδα το θραύσμα από την πλάκα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, είναι ένα ακόμη αισιόδοξο βήμα στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια, να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην χώρα που δημιουργήθηκαν.

Ο υπεύθυνος αξιολόγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Αλμπέρτο Σαμονά και η διευθύντρια του μουσείου στο οποίο φιλοξενείτο το θραύσμα, Κατερίνα Γκρέκο, χαιρέτησαν την τελετή με ένθερμα λόγια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για την «δυναμική που οικοδομείται» για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία με το Μουσείο της Ιταλίας, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για συμφωνία με τη Βρετανία.

«Η συζήτηση άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή» ανέφερε ο πρωθυπουργός για όσα έγιναν μετά τη συνάντηση του με τον Μπόρις Τζόνσον, στις 16 Νοεμβρίου.«Η δική μου αίσθηση είναι ότι όντως οικοδομείται μια δυναμική και ασφαλώς ο ελέφαντας στο δωμάτιο, είναι η συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε με το Βρετανικό Μουσείο», τόνισε στις δηλώσεις του στη γνωστή βρετανική εφημερίδα.

Όταν η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τη συμφωνία πριν μερικούς μήνες, τόνισε την ιδιαιτερότητα και τη σημασία της περίπτωσης του θραύσματος Fagan, από τον λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, Όπως είπε, η κατάθεση του, δίνει την προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση στο Μουσείο της Ακρόπολης, επανενωμένο για πάντα με τις ρίζες του.