Oι μωβ μέδουσες φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες για αυτό και όσοι πάτε διακοπές πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο και όσοι έχουν τσιμπηθεί από αυτές μιλούν για ένα πρωτόγνωρο πόνο. Περιέχουν νευροτοξίνη που κάνει το τσίμπημα επώδυνο, οπότε θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν.
Παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist. Ωστόσο, ξεκάθαρα φαίνεται η φθίνουσα κατάσταση της. Το JellyReport που καταγράφει την κατάσταση των μεδουσών αναφέρει ότι θα υπάρξει διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπως σε περιοχές στο Ιόνιο, στο Αργοσαρωνικό και στις Κυκλάδες. Εξαρτάται, ωστόσο, κι από το πώς θα πνέουν οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρέματα που μπορεί να μετακινήσουν τις μέδουσες.
Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και πηγαίνει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών, ενώ η ίδια αποτελεί τροφή για τη δερματοχελώνα, την καρέτα καρέτα, τον ξιφία και το φεγγαρόψαρο.
Πριν πάτε σε μια παραλία θα πρέπει να ελέγχετε τους ανέμους να πνέουν αντίθετα με τη φορά της παραλίας, ώστε να διώχνει μακριά τις μέδουσες, εφόσον υπάρχουν. Εάν ξέρετε ότι είναι γεμάτες από μέδουσες καλό θα ήταν να μην το ρισκάρετε και κολυμπήσετε στα νερά. Ακόμα, θα πρέπει να αποφεύγετε νερά γεμάτα από πλαγκτόν, με τα οποία τρέφονται, ενώ τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.
Οι λουόμενοι θα πρέπει να προμηθευτούν με μια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή, που μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση τσιμπήματος. Τέλος, δεν πρέπει να τις βγάζετε έξω για να τις θάψουν στην άμμο, αφού κάποιος μπορεί να την πατήσει κατά λάθος και σίγουρα θα υπάρξουν άλλες χιλιάδες μέσα στη θάλασσα.
Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα από τις μέδουσες
Μπορεί να νιώσετε πόνος σαν κάψιμο, κοκκίνισμα του δέρματος, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια και να μείνει το αποτύπωμα της μέδουσας. Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων όπως υπόταση, βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα-εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, χρειάζεται η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Οι νηματοκύστες της από την άλλη μπορεί να προκαλέσουν ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο, ακόμα και δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι επικίνδυνες για ευαίσθητα άτομα.
Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή παρατηρούνταν πριν από την κλιματική αλλαγή περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε μέχρι και 4 χρόνια. Αυτό έχει αλλάξει καθώς τελευταία φορά εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2018, στον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ προηγουμένως το 2015. Εμφανίστηκαν και στη Μάλτα από το 2018 έως και το 2020, ενώ παρατηρήθηκε έξραση και το 2022.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Κύθνος: Άγνωστο ναυάγιο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον βυθό – Τι μαρτυρούν τα πρώτα στοιχεία
Sunday Times: Πώς συνδέεται ο πρίγκιπας Κάρολος με την οικογένεια του Osama Bin Laden