Περιεχόμενα
Εκεί που νιώθαμε μια ασφάλεια για τις ελληνικές παραλίες, φέτος θα πρέπει να έχουμε παραπάνω το νου μας, μιας και έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι μωβ μέδουσες. Θεωρούνται ένα αρκετά επικίνδυνο είδος στη Μεσόγειο και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται.
Σε περίπτωση τσιμπήματος, ο πόνος είναι αφόρητος, ενώ κάποιοι μέθοδοι για τον περιορισμό του είναι τα παυσίπονα, το ζεστό νερό και οι παγοκύστες. Εδώ, δεν βοηθούν το ξύδι, το οινόπνευμα και η αμμωνία που χρησιμοποιούμε για τα άλλα είδη μεδουσών.
Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.
Πώς μπορούμε να φροντίσουμε το τσίμπημα:
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα:
- Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος το αποτύπωμα της μέδουσας
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης. Τότε επιβάλλεται η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής οι μωβ μέδουσες
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας (που ανανεώνεται συνεχώς) μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί στις ακόλουθες παραλίες:
- Κέρκυρα
- Παξούς και Αντίπαξους
- Κεφαλλονιά
- Ζάκυνθο και στον Αμβρακικό κόλπο
«Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να πάει στο κοντινότερο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης και εκεί πέρα οι θεράποντες θα του δώσουν τοπικά και συστηματικά ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αντισταμινική αγωγή και κορτικοστεροειδή» εξήγησε η δερματολόγος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών που γίνεται τέλος της άνοιξης οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή. «Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουν λείψει οι ρυθμιστικοί θηρευτές από το θαλάσσιο περιβάλλον όπως τα μεγάλα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες» προσέθεσε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας.
Τονίζεται ότι αν έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια μέδουσα, καλό θα είναι να τις αποφεύγετε και σε καμία περίπτωση να μην τις βγάζετε στη στεριά.
Τέλος, μία πολύ βοηθητική ενέργεια θα είναι να καταγράφουμε τις μέδουσες και να τις ανεβάζουμε στο inaturalist.org ή στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά Android και iOS. Εκεί, θα μπορούμε εμείς και αντίστοιχα άλλοι να ενημερωνόμαστε για το εάν κολυμπάει σε μία από τις παραλίες που θέλουμε να επισκεφτούμε η συγκεκριμένη επικίνδυνη μέδουσα.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: