Η Μύκονος είναι ένα νησί που πουλάει, όπως και να αποτυπωθεί. Κι όπως συμβαίνει με τις αυτοκρατορίες, πουλάει περισσότερο όταν είναι σε πτώση. Για 2ο σερί καλοκαίρι, το πρώτο εξάμηνο στο νησί είχε μείωση τουριστικής κίνησης, ενώ αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου τα στοιχεία για το σύνολο της θερινής σεζόν που δε θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Κι όμως, στο νησί λειτουργούν σαν να μην τους πλήττει όλο αυτό που συμβαίνει και βλέπουμε πληθώρα από βαν που μεταφέρουν πλούσιους σε events και τα 5-6 γνωστά μέρη να γεμίζουν. Από πίσω όμως τι υπάρχει;

Η φετινή τουριστική σεζόν φέρνει νέες προκλήσεις για το δημοφιλέστερο νησί (βάσει αναφορώ στο εξωτερικό, όχι βάσει τουριστικής ροής) του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο. Παρά τις ελπίδες για μια επιτυχημένη χρονιά, αυτό το κυκλαδίτικο νησί αντιμετωπίζει δυσκολίες που επηρεάσαν αρνητικά την επίσκεψη των ταξιδιωτών.

Η Μύκονος βρίσκεται σε αρνητική τροχιά, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), και συγκεκριμένα στο εργαλείο ανοιχτής χρήσης AirData Τracker, που καταγράφει τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων.

Με βάση το Air Data Tracker οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στο νησί των ανέμων έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά -6,6% το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Μάλιστα η κίνηση ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική στην αρχή της τουριστικής σεζόν, με κατακόρυφη πτώση ως και -18% το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, στη Μύκονο ο κύκλος εργασιών στους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης υποχώρησε αντιστοίχως κατά 12,1% και 7,4% το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2023. Μάλιστα, η Μύκονος κατέγραψε την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τζίρου και στους δύο αυτούς κλάδους. Συνολικά στο α΄ εξάμηνο του 2024 οι απώλειες εσόδων σε καταλύματα και εστίαση ήταν πάνω από 13 εκατ. ευρώ (μείωση 9,84%).

Μείωση αφίξεων για δεύτερη σεζόν

Μύκονος Αεροδρόμιο

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η μείωση των αεροπορικών αφίξεων το διάστημα Μάρτιος 2024-Οκτώβριος 2024 (όπως προκύπτει από τις κρατήσεις), αντιστοιχεί περίπου σε 45.400 τουρίστες λιγότερους.

Συνολικά οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Μυκόνου προσεγγίζουν τις 644.000, από 689.400 πέρυσι. Η υποχώρηση αυτή προστίθεται αθροιστικά στην περσινή πτώση της τουριστικής κίνησης κατά -5,2% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Μύκονος

Η κόπωση του τουριστικού μοντέλου της Μυκόνου αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο καταλυμάτων. Πέρυσι η περιφέρεια της Μυκόνου ήταν από τα λίγα μέρη της Ελλάδας όπου σημειώθηκε διψήφια πτώση του τζίρου κατά -10,9%.

Μάλιστα με βάση τα φετινά διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο υπήρξε νέα βουτιά στο τζίρο, κατά -11,7%, με οριακή ανάκαμψη τον Μάιο (0,7%).

Αντίστοιχα, τα στοιχεία από την πλατφόρμα booking.com δείχνουν ότι τα καταλύματα στη Μύκονο εμφανίζουν τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου πληρότητα γύρω στο 80%, που είναι μια χαμηλή πληρότητα, αν αναλογιστούμε πως τα νησιά τον Αύγουστο δεν πέφτουν κάτω από το 90%. Υπάρχουν δε περιπτώσεις καταλυμάτων με τιμές πολύ χαμηλές για τα δεδομένα της Μυκόνου, δείγμα του ότι η χαμηλή κίνηση στις κρατήσεις αναγκάζει αλλαγή πολιτικής.

Η Μύκονος στα μανταλάκια… λόγω αισχροκέρδειας

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως και πολλά άλλα – για παράδειγμα η πτώση στις τιμές ενοικίασης στις πανάκριβες τουριστικές βίλες – μας δείχνουν το πώς το brand name Μύκονος έχει φθαρεί, δεν απαντάνε όμως στο γιατί.

Μέχρι τώρα έχουν δοθεί αρκετές ερμηνείες, και πολλές από αυτές έχουν να κάνουν με την αισχροκέρδεια. Η Μύκονος έλαβε με το παραπάνω αρνητική δημοσιότητα από διεθνή ρεπορτάζ, λόγω των καταγγελιών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εξωφρενικές τιμές: Γαρίδες που πωλούνται 90 ευρώ η μία, μπριζόλα των 850 ευρώ ή χρέωση 500 ευρώ για δύο κοκτέιλ και ένα πιάτο καλαμαράκια, μια χωριάτικη σαλάτα στα 30 ευρώ.

Καθεστώς ανομίας

Μύκονος

Ένα ποσοστό, αν και μικρό, στην πτώση που υφίσταται η Μύκονος τουριστικά, ίσως να οφείλεται και στα ρεπορτάζ περί ύπαρξης κυκλωμάτων μαφίας (δες περισσότερα εδώ) που σχετίζονται με τις ανοικοδομήσεις και τραμπουκίζουν αρχαιολόγους για να μην καθυστερήσουν ή αποτρέψουν την ανέγερση τουριστικών μονάδων.

«Η τουριστική επιτυχία έφερε ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος, προστασία και οργανωμένο έγκλημα», έγραφε για τη Μύκονο ο βρετανικός Guardian, ήδη από το 2022. «Το κάποτε πάμπτωχο νησί πυροδότησε την τουριστική βιομηχανία της χώρας μετά την «ανακάλυψή» του τη δεκαετία του 1950 – από ταξιδιώτες που επισκέπτονταν τη Δήλο. Τώρα όμως αντιμετωπίζει τις συνέπειες της υπερανάπτυξης», σημείωνε προφητικά η βρετανική εφημερίδα.

Photo Credit: Shutterstock