Το ΝΑΤΟ θέτει σε κατάσταση ετοιμότητας τις ενισχύσεις που έστειλε προ ολίγων ημερών και στέλνει και άλλα πλοία και μαχητικά τζετ στην ανατολική Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ύστερα από εβδομάδες εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας, όταν ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν επεισόδια και δημιούργησαν φόβους για επικείμενη εισβολή στη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου και του ανατολικού κομματιού της Συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο αρνείται τους ισχυρισμούς ότι σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία και αναφέρει πως η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κρύβει μια επικείμενη απειλή για το δυτικό κομμάτι της Ρωσίας.

ΝΑΤΟ: Ξεκινά μεγάλα ναυτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο με το «Neptune Strike 22» – Μήνυμα προς τη Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, συζήτησε με επίσημα μέλη του στρατού, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηρίξει τα αμερικανικά στρατεύματα στην Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη. Την Κυριακή, το US State Department, ανακοίνωσε πως θα προβεί σε μειώσεις προσωπικού στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Κίεβο της Ουκρανίας, ξεκινώντας με την αποχώρηση μη αναγκαίου προσωπικού και των συγγενών τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ’οδόν προς τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο διπλωμάτης Josep Borrell ανέφερε ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση σχετικά με την αποχώρηση προσωπικού διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συγγενών τους, από την Ουκρανία.

Αντιπρόσωποι και από τις τέσσερις χώρες που περιλαμβάνονται στο «Σχήμα της Νορμανδίας» – Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία- θα συναντηθούν την Τετάρτη, με σκοπό να συζητήσουν την επικρατούσα κατάσταση στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε το CNN.

Πηγή: CNN