Από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου ξεκινάει η ναυτική άσκηση “Neptune Strike 22” και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου. Τα ναυτικά γυμνάσια ξεκινούν οι ΗΠΑ και εταίροι τους στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, John Kirby. Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα, στόχος τους είναι να δοκιμάσουν και να δείξουν τις ναυτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφαση για τα ναυτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry Truman, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή 140 πολεμικών σκαφών και 10.000 αξιωματικών και ναυτών, για τους μήνες του Γενάρη και του Φλεβάρη, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ατλαντικό κι από τον Ειρηνικό μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό.

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν οπλισμό μέσω των συμμάχων τους

Σύμφωνα με διαταγή του Πενταγώνου, το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman και τα σκάφη συνοδείας του, βρίσκονται από τον Δεκέμβρη στη Μεσόγειο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, δήλωσε πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για να ευησυχάσει τους Ευρωπαίους κατά την περίοδο εντάσεων  με τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση για τις ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ έγινε με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, λόγω του φόβου που υπήρχε για  πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι νατοϊκές ασκήσεις, δεν αφορούν άμεσα τα σενάρια για την Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. είπε ότι οι εντάσεις με τη Ρωσία έπαιξαν ρόλο στις διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων. Ωστόσο τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ δεν σχεδιάστηκαν με αφορμή τα πιθανά σενάρια με την Ουκρανία.

Ωστόσο, η άσκηση αυτή δεν εμφανίζεται σε κατάλογο που δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου με τα προγραμματισμένα για το 2022 γυμνάσια στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.