Στη δομή της Μαλακάσας θα μεταφερθούν οι διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου, με λεωφορεία που θα τους παραλάβουν από το λιμάνι της Καλαμάτας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Αυτήν την ώρα, στο λιμάνι της Καλαμάτας βρίσκονται 2 λεωφορεία όπου σταδιακά επιβιβάζονται οι διασωθέντες μετανάστες.

Δείτε εικόνα από τη δομή της Μαλακάσας στο βίντεο

Βαρύ το κατηγορητήριο για τους 9 Αιγύπτιους διακινητές – Πήραν προθεσμία απολογίας για τη Δευτέρα

Στην εισαγγελία μεταφέρθηκαν οι Αιγύπτιοι διακινητές του ναυαγίου της Πύλου μετά τη σύλληψή τους και αφού τους απαγγέλθηκε βαρύ κατηγορητήριο, πήραν προθεσμία απολογίας για τη Δευτέρα.

Οι συλληφθέντες (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), που αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων, ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα (19/6). Οκτώ από αυτούς κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Οι διακινητές -τους οποίους υπέδειξαν άλλα άτομα που βρίσκονταν στο σκάφος που βυθίστηκε- κατηγορούνται μεταξύ άλλων για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκληματική οργάνωση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες (κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά) που βρίσκονταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Την ίδια ώρα, σβήνουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται λόγος για 568 αγνοούμενους.

Οι εκτιμήσεις για 568 αγνοούμενους προκύπτουν από τις καταθέσεις των διασωθέντων και τις διασταυρώσεις των Αρχών με τις μαρτυρίες των εννέα συλληφθέντων δουλεμπόρων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα (16/6) οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

«Κάθονταν με λυγισμένα γόνατα ο ένας δίπλα στον άλλον»

Το πρωί της Παρασκευής (16/6) η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ναυάγιο και για την κατάσταση της υγείας των μεταναστών.

Η κ. Τσατά τόνισε αρχικά: «Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν έγκρισης του dr Αντώνιου Αυγερινού, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, μαζί με το εθελοντικό δυναμικό και τα στελέχη. Προσφέραμε και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Ήδη από χθες (15/6) βρίσκεται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Υπηρεσία Αναζητήσεων, στον χώρο του λιμανιού, όπου όλοι μέσω υπηρεσιακού τηλεφώνου επικοινώνησαν με τους δικούς τους.

Ταυτόχρονα, αντίστοιχο κλιμάκιο βρισκόταν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι επικοινώνησαν με τους δικούς τους, δύο από αυτούς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους στο τηλέφωνο. Τα στελέχη της υπηρεσίας θα βρίσκονται εκεί και σήμερα για όλους τους νοσηλευόμενους».

«Ταυτόχρονα, υπάρχει το πολυδύναμο κέντρο μεταναστών, όπου εκεί υπάρχουν διερμηνείς, 17 διαφορετικών γλωσσών, και μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς από άλλες χώρες. Το τηλέφωνο είναι 2105140440.

Τα καρτελάκια που φέρουν οι διασωθέντες είναι ο αριθμός καταγραφής τους από το λιμεναρχείο. Δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου πει ότι είχε συγγενείς του στο πλοίο, ούτε γνωρίζω εάν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο. Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη», συμπλήρωσε η κ. Τσατά.

Η νοσηλεύτρια προσθέτει: «Η κύρια επικοινωνία μας με τους ανθρώπους αφορά στην υγεία τους. Πολλοί από αυτούς ήταν με υποθερμία. Μας είπαν ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, ότι ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα, και όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ακουμπούσε ο ένας τον ώμο του άλλου και εκεί κοιμόνταν».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τους συλληφθέντες του ναυαγίου στην Πύλο

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωρίζεται ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα άνδρες εκ των ανωτέρω διασωθέντων, εθνικότητας αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Πύλο

Κατά συνέπεια, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας».

Πύλο

Φωτογραφίες: INTIME NEWS