Το 2022 ήρθε και μαζί φέρνει νέα μέτρα για την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κυρίαρχη. Συγκριτικά με τη Δέλτα, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, ωστόσο όπως διαπιστώθηκε από την περίοδο των γιορτών, είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεδριάσει σήμερα με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των ειδικών, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καθώς και των ημερών που προηγήθηκαν.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουν «πέσει» επιπλέον μέτρα, που αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την εστίαση. Είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και επίσημα πως όσοι είναι άνω των 50+ θα υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ δεν αποκλείεται οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Όσον αφορά την εστίαση, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κλείνει στις 22:00, αντί τα μεσάνυχτα που είναι τώρα.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να ανακοινώσει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 7 μήνες πλέον, ενώ με το πέρασμα του διαστήματος, θα θεωρείται κάποιος ανεμβολίαστος.

https://www.intronews.gr/11269-2-metallaxi-omikron-ligotero-pithano-na-vlapsei-tous-pnevmones/news/

Ουρές από τα ξημερώματα για ένα rapid ή μοριακό τεστ

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τεράστιες ουρές, από τα ξημερώματα, σε κέντρα υγείας, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για rapid ή PCR τεστ. Και αυτές οι εικόνες δεν προκαλούν αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες, καθώς και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν από τα νέα κρούσματα της εβδομάδας.

Για τους εμβολιασμένους δεν χρειάζεται PCR τεστ για να προσέλθουν στις δουλειές τους, όπως έχει διευκρινίσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα ξαναδούμε την τιμή πλαφόν στα PCR test

Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, εξήγησε πως πως «περιμέναμε την άνοδο στα κρούσματα, να έχουμε 30.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά ήρθε μια εβδομάδα νωρίτερα. Δεν πρέπει να κοιτάμε σκέτο το νούμερο αυτό. Δεν υπάρχει επίπτωση και επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Όποιος είναι εμβολιασμένος και νοσεί από την μετάλλαξη Όμικρον, έχει ήπια συμπτώματα και σε πέντε ημέρες το περνάει, σαν κρυολόγημα. Δυστυχώς, έχουμε ακόμη και την μετάλλαξη Δέλτα».

«Για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μεγάλη αναστάτωση στην ζωή μας, διότι θα έχουμε μια κορύφωση της πανδημίας. Όσο δεν μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει προοπτική για νέα μέτρα. Εάν τελικώς ληφθούν, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και η προστασία τους. Εγώ πλην την γενικής καραντίνας, δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο, όπως η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού», συμπλήρωσε.

Για το πλαφόν στα PCR τεστ

«Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο PCR τεστ έχουν «κλειδώσει» στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα», όπως σημείωσε ο υπουργός.